Start înscrieri la clasa pregătitoare! Câte locuri sunt la Cluj și cum se procedează

Start înscrieri la clasa pregătitoare! Câte locuri sunt la Cluj și cum se procedează

A început prima etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2022-2023. Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată.

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2022, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile metodologiei.                                                                                                                                                       

Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Confom Art.2, alin. a), din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, O.M.E. nr. 3445/martie 2022, prin domiciliu se înțelege inclusiv reședința.

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2022, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar va avea loc în perioada 30 martie – 8 aprilie  2022, după cum urmează:

- Pentru copiii care au frecventat grădinița - înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, conform Anexei 1 la O.M.E. nr. 3445/martie 2022.

- Pentru copiii care NU au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate - înregistrarea la CJRAE Cluj a  cererilor în vederea evaluării. Evaluarea dezvoltării copiilor se va realiza în fiecare oraș/municipiu, din județul Cluj, conform programului postat pe site-ul I.Ș.J. Cluj, respectiv CJRAE Cluj.

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2022, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, în anul școlar 2022-2023 sau ai celor pentru care nivelul de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

În Cluj, pentru anul şcolar 2022-2023, sunt disponibile peste 5.500 de locuri, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Astfel, în învăţământ de stat mediul urban 

Sectia Română - 137,33 de clase, 2.998 locuri 
Sectia Maghiară - 18,33 clase, 386 locuri
Sectia Germană - 3 clase, 66 de locuri (Colegiul Național "George Coșbuc" Cluj-Napoca)
Secţia Rromani - 1 clasă, 12 locuri (Școala Gimnazială "Traian Dârjan" Cluj-Napoca) 

Învăţământ de stat mediul rural 

Toate secţiile - 99,36 clase, 1.551 locuri 

Comuna Florești - 12 clase, 259 locuri

Învăţământ particular

20,9 clase, 438 locuri

Învăţământ de stat special 

Secții română și maghiară - 12,75 clase, 77 locuri 

Procedura de înscriere are două etape:

Etapa 1 – 11 aprilie – 10 mai 2022, părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali vor completa/depune/transmite cererile-tip de înscriere.

Toate cererile se depun in prima etapa, chiar daca nu sunt pentru circumscripție ! In a doua etapa se vor putea depune cereri doar pe locurile ramase libere după prima etapa. Găsiți AICI cererea de înscriere pentru etapa I.

Etapa 2 - 31 mai – 7 iunie 2022: depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;

Iată calendarul înscrierii în învățământul primar:

  • 11 aprilie –10 mai  2022_ Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor;
  • 11 – 12 mai 2022_ Procesarea de către Comisia națională de înscriere a cererilor-tip, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție;

a.    Orarul de înscriere în clasa pregătitoare,2022-2023, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj este următorul: Luni – Joi ( 8:00-18:00); Vineri (8:00-17:00);

b.   Toate dosarele se depun în această perioadă, indiferent dacă părintele optează pentru școala de circumscripție sau pentru altă unitate de învățământ preuniversitar;

c.    Dacă părintele optează pentru o altă unitate de învățământ preuniversitar, decât școala de circumscripție și dorește revenirea la școala de circumscripție, în eventualitatea în care școala pentru care a optat inițial nu dispune de suficiente locuri, obligatoriu părintele/tutorele legal va marca cu X opțiunea „ întoarcerea la școala de circumscripție” din conținutul fișei de înscriere.

  • 13 – 25 mai  2022_ Procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/ transmise de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ, decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
  • 27 mai 2022_ Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere;
  • 31 mai – 7 iunie 2022_ Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
  • 8 iunie  - 9 iunie 2022_ Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, pe baza criteriilor generale  și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile;
  • 10 iunie 2022_ Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare;
  • 1 septembrie – 8 septembrie 2022_ Centralizarea și soluționarea de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj a  cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la nicio unitate de învățământ preuniversitar.

Toate informațiile cu privire la calendarul și la etapele înscrierii în învățământul primar, an școlar 2022-2023, pot fi consultate pe site-ul unităților de învățământ preuniversitar și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj,  https://www.isjcj.ro.

Există și un număr TEL VERDE dedicat: 0800816264,  disponibil de luni până joi, în intervalul orar 9:00-16:00 și vineri, între orele 9:00-14:00.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza