News alert Studenţii UBB, în grevă japoneză. Motivul: reducerea locurilor bugetate de către guvernul PSD

Studenţii UBB, în grevă japoneză. Motivul: reducerea locurilor bugetate de către guvernul PSD

Studenţii Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca intră în grevă japoneză din cauza măsurilor aberante luate de Ministerul Educației în ceea ce privește tăierea locurilor bugetate de la cea mai importantă universitate din România.

 

Reprezentanţii studenţilor din UBB Cluj-Napoca îşi exprimă, într-un comunicat de presă, îngrijorarea în urma alocării locurilor bugetate la nivel de licență și master, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019.

„Suntem extrem de îngrijorați de criteriile folosite în procesul de  repartizare a locurilor bugetate, deoarece procesul trebuie să fie unul  transparent, bazat pe o metodologie predictibilă, coerentă și  stabilită din timp. Reprezentanții studenților din UBB consideră că procesul de alocare a locurilor bugetate este  unul discriminatoriu și, prin acest demers, solicită publicarea formulelor exacte de calcul pentru numărul de locuri alocate în  universitatea noastră, pentru a ne asigura că aceste criterii sunt  imparțiale.

Astfel, modalitatea stabilirii şi fundamentarea alocării locurilor pentru domeniile de studiu prioritare, raportat la Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020” lipsa unei  construcții așezate în ceea ce privește elaborarea “metodologiei de fundamentare a alocării locurilor bugetate” şi neconcludența modificării indicatorilor față de propunerea inițială a Consiliului  Național pentru Statistică și Prognoză în Învățământul Superior au făcut ca, în momentul de față, să se ajungă la situația suprinzătoare și nedreaptă prin care celor mai performante universități din România, cele care apar constant în topurile internaționale, să le fie tăiate un număr semnificativ de locuri bugetate.

Susținem școlarizarea absolvenților din mediul rural și dorim să le oferim acestora diverse oportunități în domeniile internaționale. Hotărârea Ministerului Educației Naționale afectează în mod direct această categorie de studenți, încurajându-i să se îndrepte spre universităţi adesea fără recunoaştere în aria academică internaţională, în ideea în care aceștia ar dori să acceseze piața muncii sau oportunități de cercetare în afara granițelor. Totodată va fi afectat și bugetul universității, iar odată cu acesta vor scădea fondurile pentru activitățile studențesti. Astfel diminuând gradul de implicare a ONG-urilor studențești și mai ales contribuția acestora prin activitățile extracurriculare desfășurate.

Conferința de presă din data de 16 aprilie, organizată de Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, ne inspiră neîncredere privind atitudinea pe care acesta o afișează față de universitățile de top din țară, care, prin excelență, și-au demonstrat în mod constant valoarea prin rezultatele de excepție. Și de această dată, domnul ministru a ignorat solicitarea transparentizării procesului de repartizare a locurilor bugetate la nivel de licență și master, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019, fiind totodată evidentă lipsa unei metodologi clare.

Ca urmare a hotărârii de Guvern, cât și a atitutidinii refractate de către Ministrul Educației Naționale, astfel reprezentanții studenților din UBB au luat hotărârea de a protesta sub forma unei greve japoneze în zilele de miercuri, joi și vineri ale acestei săptămâni.

Prorectorul cu finanţarea al UBB, Dan Lazăr, a declarat că impactul financiar asupra universităţii clujene al tăierii celor 277 de locuri – 29 la licenţă, 200 la masterat şi 48 la doctorat – la admiterea în anul universitar 2018 - 2019 se ridică la 8,2 milioane de lei.

Repartizarea actuală a locurilor pentru studiile universitare este una preliminară, cea definitivă urmând a avea loc în toamnă, după ce vor fi distribuite locurile menţinute în rezervă, a declarat  ministrul educaţiei naţionale, Valentin Popa.

El a precizat că repartizarea locurilor pe universităţi nu a fost făcută pe criterii politice. Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor a decis însă, marţi, audierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, pe tema deciziei privind reducerea numărului de locuri bugetate pentru programele de licenţă, masterat şi doctorat la opt universităţi.

VEZI ŞI Universitatea Babeș-Bolyai, taxată pentru criticile aduse guvernelor PSD. Primeşte mai puţini bani de la Ministerul Educației

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza