Studenţii, nemulţumiţi de bugetul alocat educaţiei. ANOSR trage un semnal de alarmă
- Scris de Ziua de Cluj
- 17 Dec 2015, 11:31
- Educaţie
- Ascultă știrea
Contrar tuturor angajamentelor privind sistemul educațional românesc luate de Guvernul României, precum și de Administrația Prezidențială, acestea nu au o acoperire bugetară corespunzătoare, se precizează într-un comunicat al ANOSR. În 2016, bugetul educaţiei este de 3,6% din produsul intern brut (PIB), în condiţiile în care anul acesta s-a încheiat cu un procent de 3,9% din PIB în urma rectificărilor bugetare. „Acest lucru denotă încă o dată iresponsabilitatea clasei politice românești, precum și discursul demagogic practicat an de an", susţin reprezentanţii ANOSR. 2016 va fi cel de-al cincilea an consecutiv în care este ignorat articolul 8 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care prevedea alocarea a minimum 6% din PIB pentru acest domeniu, valoare asumată și de Administrația Prezidențială și de toate partidele politice prin Pactul Național pentru Educație, semnat în 2008.
Mai departe, studenţii spun că apreciază creşterea cu 20% a fondului pentru bursele de la ciclurile de licenţă şi masterat, însă atrag atenţia că aceasta are loc la şapte ani distanţă de la precedenta creştere, perioadă în care România a traversat o criză economică, tăieri salariale masive şi în care problemele sociale s-au accentuat. "Prin urmare, bursele au devenit un instrument ineficient de stimulare a performanţei academice, dar mai ales de sprijin pentru continuarea studiilor pentru studenţii proveniţi din categorii defavorizate, dovadă fiind abandonul universitar extrem de ridicat ce este înregistrat în prezent de universităţi. Deşi utilă, prezenta creştere este insuficientă, şi nu face decât să „peticească" un sistem nefuncţional, fără a-l <<repara>> complet", atrage atenţia ANOSR.
Studenţii sunt nemulţumiţi şi de faptul că în acest an nu vor exista creşteri bugetare în ceea ce priveşte subvenţia pentru cămine şi cantine, fapt care nu va duce la o îmbunătăţire a serviciilor sociale studenţeşti. "Prin urmare, suprapopularea unor cămine depăşite din punct de vedere al dotărilor, în cele mai multe cazuri, va rămâne o constantă şi în acest an. Nici în ceea ce priveşte subvenţia pentru transportul în comun nu se regăseşte vreo creştere, astfel încât studenţii să beneficieze fără discriminare, de reducerea într-o proporţie de 50% din costul total al abonamentelor pentru transport în comun. În ciuda deblocării soldurilor universităţilor, partea de investiţii înscrisă în buget este total insuficientă pentru ca România să facă tranziţia cu adevărat la un învăţământ centrat pe student, din punct de vedere al infrastructurii academice", se arată în comunicat.
Tinerii se arată dezamăgiţi şi de modul în care Parlamentul României şi, implicit, partidele politice parlamentare au considerat că trebuie să gestioneze dezbaterea asupra Legii bugetului de stat pentru anul 2016.
Invocând problema consecințelor subfinanțării sistemului educațional românesc, care vor continua să se perpetueze și să afecteze noi și noi generații, compromițând șansele României la un viitor stabil și prosper, studenţii îi cer lui Klaus Iohannis să trimită înapoi în Parlament această lege, cu mențiunea specifică de a fi corectate bugetele total insuficiente alocate pentru educație și tineret, cu atât mai mult cu cât acesta și-a asumat educația ca o prioritate națională încă din campania electorală de acum un an. „Am asistat în ultima săptămână la o mascaradă jucată atât de guvern, cât și de parlament și partide politice, în care marii noștri conducători au ignorat cu desăvârșire exercițiul democratic al dezbaterii și consultării civice, au sfidat societatea civilă și au aprobat un buget după bunul plac. Educația în România este o prioritate doar declarativ, până în acest moment, așa că îl provocăm pe președintele Klaus Iohannis să pună în practică unul din sloganurile cu care a candidat acum un an și să ne demonstreze și fapte în acest domeniu deosebit de vital, nu doar vorbe, trimițând înapoi în parlament legea bugetului și cerând o finanțare corespunzătoare pentru învățământ și tineret", a punctat Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.