TCI va transforma Colegiul Ana Aslan în prima școală verde din centrul Clujului
- Scris de Claudia Romitan
- 31 Ian 2020, 17:44
- Educaţie
- Ascultă știrea
TCI Contractor General a câștigat contractul pentru moderrnizarea și extinderea Colegiului Tehnic Ana Aslan din Cluj-Napoca. Lucrările la prima școală ”verde” din centrul Clujului vor costa aproape 20 de milioane de lei.
Proiectul de modernizare și extindere a acestui colegiu sunt finanțate din fonduri europene. La Colegiul Tehnic Ana Aslan, situat pe str. Decebal nr. 4, învață 425 de elevi, capacitatea urmând să fie mărită la 525 de elevi după extindere.
Investiția presupune reabilitarea termică a corpului de clădire existent și recompartimentarea unor spații, supraetajarea corpului existent cu un nivel, înlocuirea integrală a instalațiilor sanitare, electrice, încălzire în imobilele existente, echiparea cu instalație introducere aer proaspăt preîncălzit/prerăcit prin recuperare, dotarea cu parasolare exterioare pentru reducerea însoririi și temperaturii în spațiile de învățământ, creșterea accesului, calităţii şi atractivităţii educaţiei prin dotarea cu echipamente didactice, IT, modernizarea utilităţilor şi crearea de facilităţi speciale pentru persoanele cu dizabilităţi, în vederea reducerii abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii, dar și construirea unei săli de sport moderne, pentru nivel competițional.
Sala de sport va fi parțial îngropată, cu terasă circulabilă, iar întreaga unitate de învățământ urmează să se transforme într-una ”verde”, care va dispune de un sistem automat de management energetic.
Practic se va instala un sistem de management energetic integrat de tip BEMS, care ”permite monitorizarea şi controlul interactiv în timp real a întregului sistem de automatizare conectat, dintr-un punct central, prin intermdiul prezentărilor grafice a instalaţiilor ce vor fi realizate pe calculatorul dispecer, cu posibilitatea trimiterii alarmelor prin SMS, email şi fax", potrivit hotărârii Consiliului Local privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv.
Vor fi instalate inclusiv panouri fotovoltaice, pentru producerea energiei electrice și panouri solare pentru producerea apei calde menajere. Corpurile de iluminat vor fi de tip led, fiind controlate și reglate prin intermediul sistemului de management energetic în funcție de nivelul de iluminare naturală.
La finalizarea investiției vor fi funcționale 17 săli de clasă, nouă laboratoare, bibliotecă și o sală multifuncțională.
Durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni, iar durata de implementare integrală a proiectului, cu toate activităţile suport (achiziţii, publicitate) este de 24 luni de la începerea implementării proiectului.
La licitația câștigată de TCI Contractor General au mai participat S.C Axial Construct Invest S.R.L. și SC Nord Conforest S.A.