UBB Cluj a majorat taxele de şcolarizare. Studenți: Sunt creșteri chiar și de peste 900 de lei

UBB Cluj a majorat taxele de şcolarizare. Studenți: Sunt creșteri chiar și de peste 900 de lei

Universitățile din România își măresc taxele, inclusiv UBB Cluj, astfel că studenții care vor fi pe locurile cu plată vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare, începând din toamnă.

Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai acuză conducerea Universității că a majorat “excesiv” taxele de școlarizare cu aproape 40 % în unele cazuri, fără să se consulte cu reprezentanții studenților. 

“(...) studenții în regim cu taxă, aceștia reprezintă aproximativ 40% din numărul total al studenților aflați în cadrul universității, conform datelor furnizate de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS). Astfel, dorim evidențierea faptului că aproximativ 16.000 de studenți din cadrul comunității academice UBB vor fi afectați în mod direct prin intermediul acestei hotărâri adoptate, fără ca aceștia să fie consultați în prealabil cu privire la propunerile de modificări”, au transmis reprezentanții studenților din cadrul UBB Cluj.  

Studenții spun că sunt facultăți la care taxele au suferit majorări chiar și de peste 900 de lei. 

“Spre exemplu, în cazul Facultății de Teatru și Film, taxele de școlarizare la specializări nivel licență precum „Artele Spectacolului – Actorie” și „Artele Spectacolului – Regie” au fost majorate cu până la 30% (de la 5.000 de lei până la 6.500 de lei), iar în cazul Facultății de Drept, taxele de școlarizare la toate specializările nivel licență au fost majorate cu până la 38,9% (de la 3.600 lei până la 5.000 de lei). Mai mult de atât, excluzând facultățile anterior menționate, există alte 7 facultăți pentru care taxele au suferit majorări chiar și de peste 900 de lei la cel puțin una dintre specializările la nivel licență. Totodată, acest lucru se aplică și pentru programele de masterat din cadrul a 8 facultăți.

(...) În acest context, solicităm conducerii universității să ofere la rândul său mai multe facilități studenților, încât procesul didactic să fie mai calitativ, infrastructură didactică mai dezvoltată, condiții mai bune privind cazarea în căminele universității, condiții mai bune privind amenajarea și funcționarea cantinelor universității, și nu numai, pentru a putea justifica contribuția financiară semnificativă a studenților către universitate”, spun studenții.

Organizația studenților afirmă că nu se justifică majorarea ratelor: “Raportându-ne la rata inflației, creșterile adoptate depășesc semnificativ parametri acesteia, întrucât potrivit Băncii Naționale a României (BNR), rata inflației pentru trimestrul 4 al anului 2022 era de 16,4%, în timp ce pentru finalul trimestrului actual, respectiv trimestrul 1 al anului 2023, se preconizează a fi 14,1%, continuând ca în următoarele trimestre aceasta să tot scadă, astfel majorările respective devenind și mai absurde”.

În replică, Universitatea Babeș precizează într-un comunicat de presă că au fost consultări cu studenții, iar decizia Senatului Universității a fost luată în condițiile în care 27 de studenți sunt membri ai forului.

“În Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), orice decizie privitoare la studenți se ia transparent, prin consultarea forurilor de reprezentare a acestora și în parteneriat cu aceștia. Uneori însă pot să mai apară diferențe de interpretare în unele zone academice, de aceea reiterăm aici principalele idei”, se arată în comunicatul UBB.

Conducerea UBB Cluj explică și că “actualizarea nivelului taxelor de școlarizare nu reprezintă o simplă decizie de oportunitate, ci are la bază o obligație legală“.

“Astfel, potrivit art. 3 din OUG 133/2000 cu modificările și completările ulterioare, cuantumul taxei de școlarizare se stabileşte de senatul fiecărei instituţii de învăţământ superior în funcţie de costurile specifice ale şcolarizării. Această obligație este reflectată și în Contractul instituțional aferent anului în curs, care stipulează, la pct. 8.2, obligația Universității de a asigura o corelație adecvată între taxele percepute și finanțarea acordată de la buget. Aceste lucruri au fost semnalate Universității în timpul diverselor evaluări instituționale/academice. În condițiile în care de un deceniu larga majoritate a facultăților UBB nu a modificat taxele, iar în timpul pandemiei procesul de actualizare a taxelor fost suspendat, se înregistrează deja un decalaj important între nivelul alocației bugetare și cel al taxelor de școlarizare.

Senatul UBB a adoptat taxele propuse în unanimitate, în condițiile în care din acest for fac parte 27 de studenți senatori, iar în timpul discuțiilor din facultăți, nu au existat luări de poziții care să ajungă la nivelul conducerii Universității.

Taxele de școlarizare, așa cum au fost modificate, se aplică doar studenților înmatriculați începând cu anul universitar 2023/2024, astfel încât contractele de școlarizare aflate în curs de derulare nu sunt afectate.  În plus, și pentru noii studenți, taxele se aplică timp un an, apoi, în funcție de notele obținute existând posibilitatea de a trece în regim de buget (fără taxe). Mai mult, așa cum au remarcat și alți reprezentanți ai studenților, UBB are adesea unele din cele mai mici taxe prin raportare la universitățile din țară cu un rang academic similar, chiar după creșterea propusă, și printre cele mai mici taxe la cazarea în căminele studențești, ceea ce reflectă angajamentul UBB pentru excelența incluzivă“, au mai precizat reprezentanții UBB Cluj.

Comenteaza