UBB Cluj critică "legea abuzivă" de creştere opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani: "Este îngrijorătoare. Nu vom accepta"

UBB Cluj critică "legea abuzivă" de creştere opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani: "Este îngrijorătoare. Nu vom accepta"

Cele cinci mari universități din Consorțiul Universitaria, printre care și Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, critică proiectul de lege adoptat de Guvern, prin care angajații pot rămâne pe post până la 70 de ani, la cerere, fără acordul angajatorului.

Rectorii celor cinci mari universități din Consorțiul Universitaria au reacționat la legea adoptată de Guvern, prin care angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere, fără a încheia un nou contrat de muncă și fără a mai putea cumula salariul cu pensia și amintesc că "autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil".

"Membrii Consorţiului Universitaria, alcătuit din Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, au aflat consternaţi de aprobarea, în şedinţa de guvern din 9 iunie 2021, a proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Autonomia universitară este garantată prin Constituţia României, iar acest drept este de necontestat şi nenegociabil. Conform acesteia, şi în concordanţă deplină cu Legea educaţiei naţionale, universităţile îşi elaborează propriile strategii instituţionale şi îşi gestionează autonom şi în interesul universităţii resursele umane.

Noi, cele cinci mari universităţi membre ale Consorţiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenţia sa abuzivă într-un domeniu care aparţine exclusiv factorilor decizionali ai unei universităţi. Nimeni nu are dreptul legal să intervină şi să ştirbească, prin modificarea legislaţiei, autoritatea şi autonomia universitară.

În virtutea acesteia, nu vom accepta ca decizia privind resursele umane, implicit procesul didactic şi de cercetare din universitate, să fie exercitată din exteriorul universităţii, printr-o lege abuzivă, al cărei proiect a fost aprobat astăzi de guvern, şi care prevede ca unic criteriu şi argument o simplă cerere de continuare a activităţii la împlinirea vârstei legale de pensionare.

Este îngrijorătoare şi contraproductivă această atitudine a decidenţilor de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calităţii şi competitivităţii în mediul academic. Universităţile trebuie să îşi definească autonom politicile de personal didactic şi de cercetare pe baza unor standarde de calitate şi criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar.

Continuarea activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiţii. Membrii Consorţiului Universitaria solicită imperios respectarea legală şi reală a autonomiei universitare, în spiritul promovării calităţii academice în România şi a pregătirii tot mai bune a absolvenţilor noştri", se arată în comunicatul semnat de rectorii celor cinci universități - Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din București, Președintele în exercițiu al Consorțiului Universitaria, Prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universităţii „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universităţii din București și Prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Rectorul Universităţii de Vest din Timișoara.

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, proiectul de lege prin care angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere, fără a fi necesar acordul angajatorului. Proiectul de lege va fi trimis în Parlament unde va intra în procedură de dezbatere și adoptare.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza