UBB Cluj îşi conectează programul medical UBBMed cu Joint Research Center al Comisiei Europene
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Iun 2023, 14:25
- Educaţie
- Ascultă știrea
Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca anunţă că îşi conectează programul UBBMed în domeniul sănătăţii cu Joint Research Center al Comisiei Europene şi European Network of Cancer Registries.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a început o colaborare cu „Joint Research Center (JRC)” al Comisiei Europene și „European Network of Cancer Registries (ENCR)”, pe tema înregistrării și analizei datelor referitoare la cancer la nivelul european.
La modul concret, UBB va asigura suport specific pentru trei grupuri de lucru ale European Network of Cancer Registries (1. “tumor recurrences”; 2. “haematological malignancies”. 3. “tumors of the Central Nervous System”), mai ales prin expertiză pentru elaborarea conținutului științific al unor module de e-learning bazat pe recomandările recente ale ENCR și analiză de date.
„În programul UBBMed, o secțiune principală se referă la UBBMed-G, care abordează teme transversale, între care oncologia, înțeleasă aici la modul complex bio-psiho-social (psihosomatic), este prioritate, atât prin demersurile interne (ex. nanomedicină, psihooncologie), cât mai ales prin colaborarea strategică cu Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță”. Acest demers este un început extrem de promițător, mai ales în contextul expertizei UBB în educația la distanță (e-learning), computer science/digitalizare și a noilor programe ale UBB în domeniul bioinformaticii (inclusiv expertiza avansată în utilizarea supercomputerului UBB pentru analiză complexă de date). Abordarea sănătății într-o cultură academică comprehensivă generează nu doar soluții importante, ci și soluții inovative”, a afirmat rectorul universității Daniel David.
Demersul se înscrie în obiectivele majore ale UBB enunțate prin înființarea Școlii de Sănătate – UBBMed, focalizate pe dezvoltarea domeniilor de cercetare legate de sănătate, prin facilitarea abordărilor multi-/inter- și trans-disciplinare și prin sprijinirea temelor de cercetare de frontieră. UBB a inițiat deja colaborări pe astfel de teme în cadrul alianței europene EUTOPIA, respectiv dezvoltă Institutul BrainQ și platforma de specializare inteligentă InfoBioNano4Health. Astfel de colaborări și inițiative cresc capacitatea instituțională de a răspunde eficient la provocările societale în domeniul sănătății, întăresc profilul orașului ca pol de referință în țară în domeniul sănătății și competitivitatea țării în domeniu.