UBB lansează la Cluj prima platformă de știință din România cu participarea cetățenilor

UBB lansează la Cluj prima platformă de știință din România cu participarea cetățenilor

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca lansează luni prima platformă de ştiinţă cu participarea cetăţenilor din România.

Evenimentul va avea loc de la ora 14.00, în Sala Club a UBB (str. Emmanuel de Martonne nr. 1).

Platforma reuneşte proiectele de cercetare şi activităţile care implică cetăţenii în procesul de cercetare şi are rolul de a stimula implicarea cetăţenilor în proiectele universităţii şi în iniţiative proprii, ajutaţi de cercetători.

Platforma poate fi accesată aici: https://citizenscience.openscience.ubbcluj.ro.

Evenimentul, moderat de către prof. Univ. Dr. Adrian Petrusel, Prorectorul UBB responsabil de Cercetare-Dezvoltare-Inovare şi Relaţia cu doctoratele, va fi deschis de către prof. Univ. Dr. Daniel David, Rectorul UBB, în timp ce prof. Univ. Dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, Preşedintele Consiliului Ştiinţific al UBB, va susţine prezentarea proiectelor FDI pentru ştiinţa deschisă. Agenda evenimentului este disponibilă aici.

„În contextul actual al provocărilor cu care se confruntă societatea, implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor şi în procesele de planificare şi monitorizare a factorilor care ne influenţează calitatea vieţii devine din ce în ce mai importantă. Cercetarea cu participarea cetăţenilor este o modalitate de implicare activă a populaţiei în procesele ştiinţifice şi de colectare a datelor, permiţând o colaborare strânsă între specialişti şi comunitate. Prin implicarea directă a cetăţenilor, cercetările devin mai accesibile şi mai relevante pentru comunitatea locală, reflectând mai bine nevoile şi preocupările acesteia. Această abordare colaborativă poate, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea de soluţii inovatoare şi durabile la nivel local, promovând în acelaşi timp educaţia şi conştientizarea comunităţii”, declară iniţiatorii proiectului.

Evenimentul poate fi urmărit şi online pe platforma Microsoft Teams prin accesarea https://shorturl.at/djoPJ/ Meeting ID: 397 872 463 467/Passcode: naUSCc.

Comenteaza