Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Bosch, Continental și NXP în parteneriatul strategic pentru dezvoltarea microelectronicii în România

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Bosch, Continental și NXP în parteneriatul strategic pentru dezvoltarea microelectronicii în România

Guvernul României a semnat contractele de finanțare cu companiile Continental, Bosch și NXP, în contextul Proiectului Important de Interes European Comun pentru Microelectronică și Tehnologiile Comunicațiilor (IPCEI ME/CT).

Guvernul României a semnat miercuri, 23 octombrie 2024, în cadrul unei întâlniri oficiale organizate la București, contractele de finanțare cu companiile Continental, Bosch și NXP, în contextul Proiectului Important de Interes European Comun pentru Microelectronică și Tehnologiile Comunicațiilor (IPCEI ME/CT).

La semnarea parteneriatului, din partea universității noastre a participat Prof. dr. ing. Adrian Groza, Prorector pentru Infrastructură Informatică și Digitalizare, alături de alți reprezentanți ai mediului academic românesc.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este unul dintre pilonii principali ai acestui proiect, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care urmărește să transforme România într-un pol de excelență în microelectronică și tehnologii avansate.

În urma unei competiții evaluate de Comisia Europeană, UTCN, prin grupurile sale de cercetare din facultățile de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Automatică și Calculatoare și Inginerie Electrică, va accesa finanțări de peste 25 milioane euro până la sfârșitul anului 2028, în calitate de partener indirect al celor trei companii.

Prezent la eveniment, Premierul României a subliniat importanța proiectului pentru economia națională, care beneficiază astfel de investiții de peste 420 milioane de euro în tehnologii avansate pentru sectoarele semiconductorilor și componentelor auto. Premierul a accentuat rolul universităților în IPCEI: „Vreau să evidențiez un aspect [...] important: participarea celor mai mari universități din România; acestea susțin dezvoltarea ecosistemului de semiconductori din România cu două elemente esențiale, resursa umană și competențele necesare dezvoltării.”

Rolul UTCN în ecosistemul național al microelectronicii a fost de asemenea subliniat de către purtătorul de cuvânt al Guvernului României „Nucleul de cercetare universitară [...] este format deocamdată din Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timișoara dar și din centre universitare din Iași, Alba Iulia, Brașov și Suceava. Este o responsabilitate asumată cu multă încredere în puterea creierelor din cercetarea românească.”

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a evidențiat rolul esențial al proiectelor IPCEI în redobândirea competitivității României în industria auto la nivel european și mondial. De asemenea, ministrul a subliniat că „marele merit nu va fi doar recâștigarea competitivității, ci formarea super-inginerilor de care avem nevoie, ingineri specializați în microelectronică, capabili să creeze noi companii”.

Prin activitatea sa de educație și cercetare, UTCN a format o elită de ingineri și cercetători cu competențe avansate în proiectarea de cipuri, dezvoltate în cadrul unor proiecte de cercetare emblematice, precum SET4CIP, PartEnerIC sau iDev40. Această experiență este o garanție a succesului în parteneriatul strategic IPCEI. Pentru UTCN, acest parteneriat deschide noi oportunități pentru studenți și cercetători, oferind un cadru de colaborare cu principalii actori din domeniu pentru dezvoltarea competențelor esențiale în acest sector tehnologic de vârf.  

Proiectele finanțate prin PNRR sprijină strategia UTCN de a înființa un Institut de Inteligență Artificială (IA), dedicat integrării cercetării de ultimă generație din domeniul microelectronicii. În cadrul acestui institut, UTCN, prin Departamentul de Microelectronică, își propune să dezvolte atât soluții avansate de IA pentru proiectarea dispozitivelor integrate, cât și hardware specializat pentru aplicații IA, deschizând noi direcții de colaborare cu liderii din industrie și contribuind la formarea viitoarei generații de specialiști din acest domeniu. Evenimentul de la București reprezintă un moment istoric pentru dezvoltarea microelectronicii românești și exemplifică colaborarea între universități și industrie. Implicarea UTCN alături de Bosch, Continental și NXP susține educația, cercetarea, inovația și creșterea competitivității economice a României în context european.

Comenteaza