Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se implică activ în perfecționarea profesioniștilor din domeniu care contribuie la tranziția energetică

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se implică activ în perfecționarea profesioniștilor din domeniu care contribuie la tranziția energetică

La sfârșitul lunii iunie, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, s-a desfășurat susținerea proiectelor elaborate de către cursanții programelor postuniversitare „Soluții și acțiuni pentru decarbonizarea companiilor” și „Audit pentru tranziție energetică”, finanțate prin proiectul LIFE „Energy transition audits towards decarbonization” (EnTRAINER).

Cele două programe de formare profesională sunt dedicate profesioniștilor în energie, respectiv auditorilor/ managerilor energetici și s-au concentrat pe explorarea de modalități concrete prin care organizațiile pot aborda și implementa acțiuni și strategii de reducere a emisiilor de CO2. Prin intermediul unei abordări transdisciplinare, au fost examinate atât aspectele teoretice fundamentale cât și strategii sau practici inovatoare privind decarbonizarea precum și creșterea sustenabilității companiilor.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se implică activ în perfecționarea profesioniștilor din domeniu care contribuie la tranziția energetică

Evenimentul a reunit peste 40 de manageri/auditori energetici și profesioniști din industrie, sectorul bancar sau al serviciilor.

Provocarea lansată participanților la aceste programe a fostelaborarea unui plan de acțiune pentru decarbonizarea unei companii. Studiile de caz au avut un grad ridicat de complexitate vizând, în principal, companii din sectoare industriale energofage. Etapele parcurse s-au concentrat pe: analiza energetică a companiei, evaluarea amprentei de carbon, elaborarea planului de acțiune pentru decarbonizare, identificarea beneficiilor multiple și a rentabilității economico-financiare a fiecărei măsuri propuse, precum și elaborarea unei foi de parcurs pentru decarbonizare, bazată pe cele 3 scopuri definite de Protocolul privind emisiile de gaze cu efect de seră.

Evenimentul a reprezentat pentru participanți o oportunitate excelentă de a-și împărtăși cunoștințe, competențe și experiențe acumulate, contribuind astfel la formarea unei comunități de profesioniști dedicați unui viitor sustenabil. La final, unul dintre beneficiarii acestui curs a declarat. „Soluții și acțiuni pentru decarbonizarea companiilor" este probabil cel mai complex și aplicat program de formare în domeniu. Cu o structură excelentă, acesta oferă multiple soluții concrete pentru construirea unui plan de decarbonizare robust.”

Ediția a doua pentru ambele programe va avea loc în perioada noiembrie – decembrie 2024, în regim gratuit. Ele sunt organizate de Centrul de Cercetare pentru Tranziție Energetică (EnTReC) prin Departamentul pentru Educație Continuă, Învățământ la Distanță și cu Frecvență Redusă (DECIDFR) al UTCN.

În timp ce privim către un viitor în care energia curată și consumul eficient devin normă, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se implică în perfecționarea profesioniștilor din domeniu care să contribuie la tranziția energetică atât de necesară.

Transmitem felicitări tuturor absolvenților pentru munca lor remarcabilă și dedicarea de care au dat dovadă pe tot parcursul acestor programe! 

Comenteaza