Politehnica din Cluj, într-un clasament mondial cu trei specializări

Politehnica din Cluj, într-un clasament mondial cu trei specializări

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) se poziţionează în acest an în topurile internaţionale ca fiind o instituție de învățământ superior reprezentativă la nivel mondial.

Clasificarea QS World University Ranking 2019, una dintre cele mai prestigioase la nivel global, a luat în analiză 4.750 de universităţi, din 153 de ţări. În cifre, această clasificare operează cu eşantioane  semnificative şi indicatori relevanţi: 14.000 de programe de studii evaluate din 48 de domenii, 200 milioane de articole citate, 125.000 de respondenţi ai sondajului, 22 de milioane de documente-suport.

Dintre cele 4.750 de universităţi luate în analiză, doar 1.200 au fost clasificate şi, în acest context, UTCN ocupă poziţii de excepţie în trei domenii (www.topuniversities.com/subject-rankings/2019):

- Inginerie mecanică, aeronautică şi inginerie industrială: UTCN se clasifică în ecartul 351-400 la nivel mondial şi ocupă locul III la nivel naţional, după Universitatea Politehnica din Timişoara (UPT) și Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB)

- Inginerie electrică şi electronică: la nivel mondial, UTCN se încadrează în ecartul 401-450, iar la nivel naţional se poziţionează pe locul II, după UPB

- Calculatoare şi tehnologia informaţiei: la nivel mondial, UTCN intră în ecartul 551-600, iar la nivel naţional ocupă locul II, alături de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, după UPB

Evaluarea QS se bazează pe colectarea şi analiza reputaţiei universităţilor în rândul comunităţii academice mondiale şi în rândul angajatorilor din lume. Se evaluează la nivel de universitate raportul dintre numărul total de studenţi pe numărul total de cadre didactice, gradul de internaţionalizare al universităţilor prin procentul de cadre didactice şi studenţi din alte ţări, precum şi performanţa şi vizibilitatea internaţională a cercetării, măsurate prin numărul mediu de citări pe cadru didactic.

Pentru evaluarea performanţei ştiinţifice, se foloseşte baza de date bibliografică şi bibliometria Scopus. Ponderea atribuită indicatorilor de performanţă este: reputaţia academică 40%, reputaţia prin prisma angajatorilor 10%, ponderea raport student - cadru didactic 20%, citări pe cadru didactic 20%, ponderea cadrelor didactice internaţionale 5%, ponderea studenţilor internaţionali 5%.

În România, cu referire la cele trei domenii - Inginerie mecanică, aeronautică şi inginerie industrială; inginerie electrică şi electronică; calculatoare şi tehnologia informaţiei, doar patru universităţi au intrat in acest an în acest select top, respectiv UTCN, UPB, UBB şi UPT.

Comenteaza