Vacanţa de iarnă s-ar putea prelungi! Profesorii, gata de o nouă grevă dacă nu li se majorează salariile de la 1 ianuarie: "Se poate oricând"

Vacanţa de iarnă s-ar putea prelungi! Profesorii, gata de o nouă grevă dacă nu li se majorează salariile de la 1 ianuarie: "Se poate oricând"

Profesorii cer Guvernului să le acorde, de la 1 ianuarie 2024, o majorare a salariilor cu 20%. Dacă solicitările dascălilor sunt respinse, cursurile de după vacanța de iarnă ar putea fi amânate.

Luni, 27 noiembrie, sindicaliştii au fost la noi negocieri la Ministerul Educaţiei, după cele de vineri, când reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au avut o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, pentru a discuta problema măririlor salariale, conform promisiunilor făcute de Guvern după greva din vară.

"(...) dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor. (...) Se vor găsi bani şi pentru profesori, pentru salariaţii din învăţământ. Ca să fie lucrurile foarte clare, nu ne permitem să lansăm acum procente pentru că s-ar putea să-i derutăm pe oameni şi nu e bine", a declarat, potrivit Agerpres, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, întrebat dacă salariile profesorilor vor creşte de la 1 ianuarie 2024.

"În situaţia în care nu o să ne înţelegem cu Guvernul, vom comunica rapid care sunt formele de protest la care vom apela. În momentul de faţă suntem într-o plină negociere, care urmează să stabilească foarte clar ce anume se întâmplă de la 1 ianuarie. (...) Nu ne întrebaţi pe noi dacă sunt bani, e treaba Guvernului să găsească bani (...) Deci, poţi să stabileşti nişte priorităţi de aşa natură, astfel încât să rezolvi problemele din educaţie", a spus Marius Nistor preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

El a precizat că nu este exclusă nicio variantă, inclusiv cea a grevei.

"Nu am exclus absolut nimic, am zis doar că suntem în negocieri şi în momentul în care vom şti clar care este finalul negocierilor în cauză vom şti şi noi ce avem de făcut. Suntem pregătiţi pentru absolut orice", a afirmat Nistor.

Comenteaza