Variantă propusă de sindicatele profesorilor pentru admiterea la liceu: 5 probe la Evaluarea Națională

Variantă propusă de sindicatele profesorilor pentru admiterea la liceu: 5 probe la Evaluarea Națională

Sindicatele din învățământ propun ca Evaluarea Națională să aibă mai multe probe, iar liceele să stabilească, cu un an înainte, pentru fiecare filieră, coeficienții pentru fiecare probă.

Sindicatele din educație propun ca evaluarea națională să aibă următoarele probe, pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar 2024-2025:

a) matematică+informatică (algoritmică)
b) română
c) ştiințe (fizică, chimie, biologie)
d) umanistice (istorie, geografie) inclusiv limbi străine;
e) maternă;

Potrivit sindicatelor, fiecare liceu ar trebui să stabilească, cu un an înainte, coeficienții pentru fiecare probă de examen: „Cu un an înainte, fiecare liceu stabileşte, pentru fiecare filieră, coeficienți pentru fiecare din cele 4/5 examene de mai sus şi le anunță public. Suma celor 4/5 coeficienți trebuie să fie 10, niciun coeficient nu poate fi 0”, scrie Edupedu.ro.

Conform sursei citate, elevii ar urma să facă cel mult 10 opțiuni, iar „calculatorul face, ținând cont de coeficienți, media ponderată pentru fiecare liceu/filieră ales/aleasă de elev.” Elevii vor fi repartizați de calculator în funcție de opțiuni şi medie. 

Pentru liceele vocaționale, trebuie făcute reglementări suplimentare, în funcție de aptitudini, se arată în textul propunerii.

În justificare se arată că soluția este „mai ușor de pus în practică decât concursul, care evită arbitrariul, verifică tot ceea ce știe elevul, nu doar matematică și română, și lasă și liceul să-și spună cuvântul.”

Propunerea vine după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat în prezentarea proiectului legii învățământului preuniversitar că admiterea în cadrul ciclului liceal pentru filierele teoretice/tehnologice va permite organizarea, după Evaluarea Națională, a două probe de admitere organizate la nivelul liceului, cu subiecte standardizate, naționale – pentru maximum 60% din locuri, dacă liceul optează pentru această posibilitate.

Prima generație care ar urma să dea acest examen de admitere, conform ministrului Ligia Deca, este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar următor, adică 2023-2024, dacă legea este adoptată până când începe anul școlar

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza