Vin studenții. Cât costă căminul, la ce nebunie de prețuri au ajuns chiriile

Vin studenții. Cât costă căminul, la ce nebunie de prețuri au ajuns chiriile
Vin studenții. Cât costă căminul, la ce nebunie de prețuri ajung chiriile.

În această perioadă, când se apropie începutul anului universitar, chiriile din Cluj au explodat.

De luni începe școala pentru studenți. De marți, au început cazările la căminele Universității Tehnice. UBB va da startul cazărilor abia din 28 septembrie. Cei care prind un loc în campus sunt norocoși, întrucât chiriile din Cluj sunt exorbitante.


Sute de tineri au venit cu bagaje, cu cearșafuri și pături, la înscrierea în căminele Universității Tehnice. Bobocii au prioritate. ”Îi cazăm pe ei mai întâi. Băieții la etajele 4 și 5, fetele la parter. Întotdeauna bobocii primesc etajele de sus, pentru că ei sunt mai puțin responsabili. La noi e greu în anul I, se face multă matematică, notele nu sunt foarte mari; cine ajunge să prindă loc la cămin în anul II îl prețuiește, pentru că sunt chirii scumpe în Cluj, și nu mai face stricăciuni. Devin cuminți, nu mai avem probleme cu ei”, spune Andrei Mureșan, un președinte de cămin. Universitatea a făcut eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare din cămine. A fost înlocuit mobilierul din oficii, s-au asigurat câte două mașini de spălat pentru un etaj de cămin, iar la fiecare nivel există un router wireless; s-a instalat sistem de supraveghere video și un sistem de alarmare pentru incendii. De asemenea, a fost refăcut complet un teren de fotbal cu gazon sintetic din incinta campusului.


UTCN are nouă cămine. Șapte sunt în zona Observator, două în Mărăști. În total, există 4.930 de locuri de cazare, dar cererea trece de 9.000. ”Soluția de rezervă pe care noi am găsit-o este să închiriem locuri de la căminele unor licee. Luăm un întreg etaj sau două, pentru studenții noștri”, afirmă Mirela Boțan, purtătorul de cuvânt al Universității. UTCN are și un proiect de construire a unui nou cămin, cu nouă etaje și 900 de locuri; proiectul este deocamdată la Ministerul Educației, la avizat. Clădirea ar urma să fie ridicată tot în campusul Observator.


La Universitatea Babeș-Bolyai raportul dintre cerere și ofertă este mai echilibrat. ”Avem 6.000 de locuri în cămine și 9.000 de cereri. Prețurile variază între 100 și 220 de lei, în cazul unor camere cu două paturi, cu baie și bucătărie. Ne preocupă să creștem numărul de locuri de cazare. Ultimul cămin pe care l-am construit a fost inaugurat în urmă cu trei ani, dar avem și alte cămine în plan”, a spus Laura Irimieș, purtător de cuvânt al UBB.


Un calcul simplu ne arată că numai aceste două facultăți lasă câteva mii de tineri fără loc de cazare în cămin. Ei trebuie să își găsească o chirie în oraș, iar perioada aceasta nu este cea mai bună. „În medie, proprietarii de apartamente cresc chiriile în această perioadă cu 50 de euro. Prețurile au crescut, în funcție de gradul de confort, la o garsonieră, de la 200-250 la 250-300 de euro, la un apartament cu două camere de la 300-350 la 350-400 de euro, iar apartamentele de trei camere pot ajunge până la 500 de euro. Oferta depășește capacitatea financiară a studenților, așa că ei se asociază câte 3-4 pentru a suporta prețul chiriei”, arată Alexandru Dragoste, agent imobiliar specializat în chirii.


Prețuri cămine UTCN/lună

Pat în cameră cu două locuri - 250 de lei

Pat în cameră cu patru locuri - 155 de lei


Prețuri cămine UBB/lună

Pat în cameră cu două locuri - 220 de lei

Pat în cameră cu patru locuri - 120 de lei

Pat în cameră cu cinci locuri - 100 de lei

Există și cămine considerate mai elegante, unde patul costă 170 de lei

Comenteaza