Video Emil Boc: „Se poate, vizionar, conduce de departe, dar se poate administra bine doar de aproape”

Emil Boc: „Se poate, vizionar, conduce de departe, dar se poate administra bine doar de aproape”

Primarul Emil Boc a atras atenția, la ZIUA LIVE, că e nevoie de reformă administrativă și de o descentralizare reală.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a subliniat că, pentru dezvoltarea regională a unei țări e nevoie ca guvernul să nu țină sub control administrațiile locale și să nu intervină, decât pentru a verifica aplicarea legii. Cei care ne conduc, guvernanții, stau cu fundul pe proprietăți naționale care nu produc nimic, doar ca să nu piardă din puterea centrală, spune Boc.

„O țară puternică înseamnă o țară cu mai mulți poli puternici de dezvoltare. Dar pentru asta trebuie descentralizare reală, reformă administrativă și gândire care să meargă într-o logică de felul următor: guvernul central trebuie să își păstreze puterea de a face legile, de a controla aplicarea lor.

Implementarea trebuie să rămână la nivel regional. Când însă guvernul vrea să și facă legile, să le și implementeze dar să și controleze ce și cum se face, atunci s-a terminat, e apoplexie. Când 3000 de primării merg la București să semneze un contract, nu e timp fizic să se semneze (la nivel de guvern -n.red), apoi urmează și implementarea...

Se poate, vizionar, conduce de departe, dar se poate administra bine doar de aproape”, a declarat Emil Boc.

Primarul a mai subliniat că guvernările centrale trebuie să înțeleagă că e nevoie ca ele doar să își păstreze puterea de elaborare de acte normative și să controleze aplicarea lor.

„Atunci când ministerele stau stăpâne pe suprafețe uriașe de pământ și de potențial de investiții în județe, în orașe, au terenuri... noi nu putem să ne atingem de ele, sunt proprietățile guvernului. Dar nu fac nimic cu ele, sunt clădiri care se prăbușesc, terenuri în paragină. În loc să facă parteneriate cu primăriile, să dezvoltăm blocuri de locuințe, pentru că e atâta nevoie de locuire, să dezvoltăm activități industriale și alte lucruri care sunt necesare la nivel local. Ei (guvernanții -n.red) stau cu fundul pe proprietăți naționale care nu produc nimic, doar ca să nu piardă din puterea centrală.

Puterea centrală adevărată este cea care face legi unitare pentru toată lumea, iar în rest trebuie să dea libertatea administrațiilor locale.

Altfel, vor fi 3000 de primării care vor sta cu mâna întinsă la guvern, la cei care câștigă alegerile, ca să câștige un ban pentru a plăti salarile. Asta nu e dezvoltare!”, a mai spus Emil Boc.

Dependența unor unități administrativ teritoriale de puterea centrală este un aspect care ține, în opinia lui Boc, de regimul feudal al administrației publice, nici măcar de regimul comunism.

Comenteaza