Europarlamentarul clujean Vasile Dîncu: „Este esențială o schimbare de mentalitate privind participarea societății la apărarea țării"
- Scris de Anca Colibasanu
- 27 Mar 2025, 13:47
- Politica
- Ascultă știrea

Asumarea rolului de pilon strategic în Estul Europei și la Marea Neagră trebuie să fie un obiectiv continuu al României, însă pentru asta avem nevoie de o schimbare de mentalitate, investiții serioase în apărare, precum și o implicare activă în inițiativele europene și transatlantice, crede europarlamentarul clujean Vasile Dîncu.
Liderul PSD Cluj, europarlamentarul Vasile Dîncu, a analizat poziția României în arhitectura actuală de securitate europeană și, totodată, a explicat exact care sunt, în acest moment, provocările țării noastre din perspectiva capacităților militare și obiectivele imediate de poziționare strategică.
„România are poziția geostrategică potrivită și hotărârea necesară, are o armată cu excelente rezultate de colaborare în interiorul NATO.
Însă, în acest moment gradul de coeziune socială și solidaritatea, dar și încrederea oamenilor în instituții sunt la un nivel disfuncțional și acesta afectează cel mai grav capacitatea de apărare a României. De asemenea, reziliența populației României este la un nivel scăzut.
Ne trebuie însă o nouă strategie și o nouă mentalitate. Este esențială o schimbarea de mentalitate privind participarea societății la apărarea țării.
Nu trebuie să ne uităm la discuțiile despre disoluția NATO pentru că nu se va ajunge aici. Americanii au dreptate să ceară contribuție serioasă din partea Europei, dar noi trebuie să ne concentrăm spre consolidarea capacității de apărare, indiferent de viitoarele configurații.
Cel mai important lucru pe care putem să îl facem este să fim activi, nu așa cum suntem azi, în cazul Inițiativei Uniunii Europene pentru consolidarea industriei de apărare”, a declarat Vasile Dîncu.
De asemenea, în opinia sa, trebuie consolidată legătura cu SUA, în plan bilateral și al parteneriatului strategic.
„Nu cred că este cazul să facem noi analize care critică politica actuală a SUA sau dezangajarea strategică față de Europa. Numărul militarilor americani staționați în România a crescut semnificativ în ultimii ani, în special după invazia Rusiei în Ucraina în 2022. La începutul anului 2025, se estimează că aproximativ 4.500 de militari americani sunt prezenți în diverse baze din România, iar în Europa SUA are peste 90.000 de militari.
Președintele Poloniei Andrzej Duda a reluat ideea înființării unei baze militare permanente a SUA în Polonia, denumită neoficial „Fort Trump”. Deși această propunere a fost discutată inițial în 2018, ea nu s-a materializat până în prezent. Cu toate acestea, Baza de la Mihail Kogălniceanu este un proiect realizat, iar acum se află într-un amplu proces de extindere. România trebuie să continue să susțină, cu resurse, acest obiectiv strategic”, a mai spus europarlamentarul.