Dozele de vaccin antigripal ajunse la Cluj acoperă un sfert din necesar VIDEO

Dozele de vaccin antigripal ajunse la Cluj acoperă un sfert din necesar VIDEO
Primele 13 mii de doze de vaccin antigripal au ajuns la Cluj. Ele reprezintă însă mai puţin de un sfert din necesarul pentru judeţul nostru. Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi spun că vaccinarea ar trebui să înceapă înainte ca sezonu rece să îşi pună amprenta pe sănătatea clujenilor. Autorităţile din domeniu speră ca ministerul să suplimenteze numărul de vaccinuri în perioada următoare .

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat din import o primă tranşă de 500.000 de doze de vaccin antigripal, pe care le-a distribuit în ţară. La Cluj au ajuns săptămâna trecută puţin peste 13.000 de vaccinuri, mai puţin de un sfert din necesarul solicitat de Direcţia de Sănătate Publică.

"Dacă necesarul nostru este de 73.000 şi am primit 13.400 cred că am fost destul de clar că nu, este doar 18% din cantitatea cerută. Sper să mai primim şi să fie o cantitate mai mare", a precizat Mihai Moisescu, director adjunct al Direcţiei pentru Sănătate Publică Cluj.

Cei mai nemulţumiţi sunt medicii de familie, care vor primi câteva zeci de doze de vaccin. Aceasta în condiţiile în care unele cabinete medicale au nevoie chiar şi de peste 100 de doze.

"Necesarul pentru cabinetul nostru ar fi de 100 de doze, sunt colegi care au pacienţi mai mulţi şi au solicitat 150 de doze, alţii au cerut sub 100 de doze, dar între 50-100 de doze a cerut fiecare cabinet de medicină de familie. Având în vedere că e o perioadă de două săptămâni până începe să crească titul de anticorpi, bine ar fi ca în perioada aceasta să înceapă să se facă vaccinarea. Sper să ne mai cheme şi pentru diferenţa de doze", menţionează Ioan Mureşan, medic de familie.

Din cauza numărului mic de doze primite, primii vaccinaţi vor fi clujenii cu risc ridicat de îmbolnăvire.

"În primul rând gravidele, pentru că este un vaccin inactiv şi pot fi vaccinate din primul trimestru de sarcină. După aceea sunt grupele de populaţie tinere, copiii sau vârstnicii care au boli cronice, persoanele instituţionalizate, personalul medico-sanitar care intervine şi trebuie protejat şi persoanele cu răspundere cheie în societate care nu pot fi înlocuite de azi pe mâine", a adăugat Mihai Moisescu.

De la începutul sezonului rece, peste 8.000 de clujeni s-au prezentat la medicii de familie cu gripă şi viroze respiratorii. Numărul bolnavilor este însă mult mai mare, deoarece multe persoane au preferat să se trateze acasă.

 

Comenteaza