În Bonţida există singura pepinieră din Cluj în care se cultivă molizi argintii VIDEO

În Bonţida există singura pepinieră din Cluj în care se cultivă molizi argintii VIDEO
Dacă nu v-aţi cumpărat încă pomul de Crăciun, nu este prea târziu. Deşi oferta este variată, una din variante este să achiziţionaţi un molid argintiu în ghiveci. Dacă vă aflaţi în judeţul Cluj, merită să daţi o fugă până în localitatea Bonţida, acolo unde se găseşte singura pepinieră în care se cultivă astfel de pomi. Seminţele au fost aduse tocmai din Norvegia.

Ne aflăm la aproximativ 20 de km distanţă de municipiul Cluj-Napoca, în singura pepinieră din judet unde ce cultivă molizi argintii, ce au fost aduşi pentru prima dată acum 12 ani, tocmai din Norvegia.

În mare măsură, brazii proveniţi din pepinieră sunt folosiţi în lucrări de peisagistică, însă odată cu venirea sărbătorilor aceştia sunt cumpăraţi şi pe post de pomi de Crăciun. Cererea e mare. În această lună s-au vândut aproape 300 de brazi. Cei care vor să-şi cumpere un astfel de brăduţ norvegian trebuie să-i acorde o îngrijire aparte.

"Să nu le dea absolut nimic îngrăsământ, să i lase aşa cum sunt, dacă se poate pe terasă cu ceva în jurul cu puţin rumeguş, o folie, dacă îl vor ţine în casă, ori îl ţii până în primăvară, pentru că bradul când va fi în casă va ieşi din repaus vegetativ şi va crede că este primăvară şi începe să se dezvolte iar dacă îl scoţi afară în frig, va suferi un şoc termic şi poate muri", spune Mihai Pop, director pepinieră.

Reprezentanţii pepinierei spun că molizilor le prieşte locul în care sunt cultivaţi datorită pământului fertil. Brazii crescuţi în pepinieră sunt eco pentru că nu sunt trataţi cu hormoni.

Merită să l cumpăraţi, nu doar pentru că este frumos ci şi pentru că are un preţ accesibil. Un astfel de molid în ghiveci costă între 70 şi 120 de lei.

Pentru ca un astfel de molid argintiu să poată fi vândut, trebuie să aibă minim 5 ani. Şi asta pentru că în fiecare an pomii cresc cu mai puţin de 10 centimetri.

Cu doar puţină imaginaţie şi câteva decoraţiuni puteţi să-l transformaţi într-un frumos pom de Crăciun.

 

Comenteaza