Operaţii unice în lume: Două femei cu tumori faciale gigant vor fi operate la Cluj VIDEO

Operaţii unice în lume: Două femei cu tumori faciale gigant vor fi operate la Cluj  VIDEO
Două femei cu tumori faciale gigant, considerate de specialişti cazuri disperate, vor fi operate la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca. Medicii spun că astfel de intervenţii chirurgicale nu au mai fost realizate până acum în lume, din cauza gradului mare de complexitate a operaţiei.

Prima pacientă are 70 de ani şi este din localitatea maramureşană Vişeu. Femeia a fost iniţial diagnosticată cu o tumoră la unul din ochi, dar starea ei s-a agravat.

"Este o femeie la care dintr-o tumoră aparent banală în unghiul intern al ochiului s-a extins în ambii ochi tumora, s-a extins în fosele nazale bilateral, s-a extins în maxilare, mai ales maxilar stâng este prin în totalitate şi mai ales s-a extins la baza craniului cu tendinţa de penetrare în cutia craniană", spune Teofil Lungu, medic chirurg.

În acest caz operaţia presupune scoaterea ambilor ochi, care sunt invadaţi de tumoră, se suprimă în totalitate nasul şi tot masivul facial central. Intervenţia este deosebit de mutilantă, aşa că medicii trebuie să obţină acordul celor patru copii ai femeii.

Cel de al doilea caz este cel al unei femei de 38 de ani din Bucureşti. Ea a ajuns la Cluj cu o tumoare extinsă de la baza craniului, după ce a fost pe la mai multe spitale din ţară.

"Vine cu o tumoră la baza craniului cu tendinţă de invadare a creierului, şi invadează toată henifaţa stângă, urechea internă, faringele stâng, coborând spre pachetul acesta jugulo-carotidian, unde i s-a făcut o intervenţie chirurgicală şi i s-a făcut un by-pass", a mai spus medicul.

Prima operaţie, cea a femeii de 38 de ani, va avea loc mâine dimineaţă. Cea de a doua pacientă va fi supusă intervenţiei chirurgicale în zilele următoare, imediat ce medicii vor obţine acordul tuturor copiilor ei.

 

 

Comenteaza