Apartamentele contabilei Druţă, "ţepara" de la ADRNV, la licitaţie cu strigare

Apartamentele contabilei Druţă,
ADRNV scoate miercuri la vânzare, prin licitaţie, mai multe apartamente cumpărate în Floreşti, dar şi în Cluj-Napoca, de fosta contabilă Cosmina Druţă, din banii furaţi de la agenţie. Prejudiciul creat agenţiei de Druţă se ridică la suma de 4,5 milioane de euro, conform unui audit făcut pentru ADRNV.

Din cele peste 30 de apartamente cumpărate în comuna Floreşti de fosta contabilă Cosmina Druţă, din banii sustraşi de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV) şi Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT), sub zece au rămas nevândute. După ce părţile vătămate, respectiv ADRNV şi IRCETT au obţinut în cursul procesului care se judecă la Tribunalul Cluj transferul de proprietate asupra imobilelor, se încearcă valorificarea bunurilor pentru recuperarea prejudiciului.

Astfel, cele două instituţii vor scoate la vânzare, prin licitaţie publică, locuinţele libere de contracte de vânzare-cumpărare. "La noi se va organiza licitaţia. Am dat anunţuri în Piaţa de la A la Z, e o comisie care s-a ocupat de toată procedura. În baza raportului de evaluare s-a făcut caietul de sarcini, s-a făcut şi procesul-verbal, o echipă de la noi s-a ocupat de tot pentru că nu avem bani pentru agenţii imobiliare. Din câte ştiu, ADRNV scoate la vânzare patru apartamente, şi mai sunt câteva pe care le vinde IRCETT. Oricum, în total sunt sub zece apartamente", a declarat directorul interimar al ADRNV, Sanda Catană.

Pe site-ul ziarului de mică publicitate apare ca scos la licitaţie şi sediul firmei Vangher SRL, care aparţine Cosminei Druţă şi soţului acesteia. La adresa respectivă, pe strada Moţilor din Cluj-Napoca, funcţionează şi cafeneaua celor doi soţi. Spaţiul, cu o suprafaţă de aproape 44 mp este scos la licitaţie cu suma de 224.000 de lei. Prima strigare se va face în 3 aprilie, la sediul IRCETT din comuna Rădaia, unde îşi desfăşoară activitatea şi ADRNV. Cele două instituţii mai scot la vânzare două apartamente cu câte patru camere, cu scară interioară, în Floreşti, pentru sumele de 210.000 lei, respectiv 215.000 lei. La licitaţia care va avea loc astăzi se scoate la vânzare şi un apartament cu trei camere, la preţul de 128.000 de lei. Pe lista de "strigare" se află şi trei apartamente cu câte două camere, la preţuri ce pornesc de la 105.000 -128.000 lei, în funcţie de finisaje. În total, astăzi vor fi scoase la mezat şapte proprietăţi recuperate de cele două instituţii de la Cosmina Druţă.

Cosmina Druţă, în calitate de contabilă a ADRNV şi a IRCETT SA a transferat timp de mai mulţi ani sume de bani din conturile celor două instituţii în contul propriei firme, Vangher SRL, sub acoperirea unor contracte false. Suma transferată fraudulos se ridică la 2,5 milioane de euro, însă, consecinţele faptelor contabilei, judecată în prezent pentru fals, înşelăciune şi spălare de bani, sunt mult mai grave. Potrivit unui audit efectuat pentru ADRNV, "gaura" creată instituţiei este de 4,5 milioane de euro, întrucât contabila nu a efectuat ani de zile plăţile pentru asigurările angajaţilor agenţiei, iar penalităţile nu au făcut decât să crească.

Din banii sustraşi de la ADRNV şi IRCETT, Druţă a cumpărat peste 30 de apartamente în comuna Floreşti, pe care ulterior le-a revândut. Din banii sustraşi, aceasta a mai cumpărat şi 2 kg de aur, precum şi maşini de lux. Procurorii au sechestrat bunurile, însă instanţa, cu acordul tuturor părţilor, a dispus ridicarea acestei măsuri pentru ca ADRNV să îşi poată recupera măcar o parte din prejudiciu. Majoritatea apartamentelor au fost înstrăinate deja de Druţă, care a încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare cu mai multe familii de clujeni. În cursul procesului în care Cosmina Druţă este judecată pentru înşelăciune, apartamentele au trecut în proprietatea ADRNV, iar cumpărătorii plătesc restul de rate către agenţie.

Comenteaza