Martorul Asăvoaie, "supravegheat operativ" de denunţătorii poliţistului Curt

Martorul Asăvoaie,
Constantin Asăvoaie, preşedintele Prison Fellowship, a dat astăzi declaraţii ca martor în dosarul comisarului şef de poliţie, Mihai Curt-Iosip. Acesta ar fi împrumutat sume astronomice de la denunţătorul poliţistului. Conform unei declaraţii din dosar, ar fi luat de la cămătar 340.000 de euro!

Procesul în care comisarul şef Mihai Curt-Iosip de la IPJ Cluj este judecat pentru trafic de influenţă se apropie de final. Joi a avut loc audierea ultimilor martori, între care şi preşedintele asociaţiei Prison Fellowship, Constantin Asăvoaie, care a împrumutat sume imense de bani de la denunţătorul lui Curt. Avocatul poliţistului Curt a cerut Curţii de Apel Cluj să admită efectuarea unei expertize psihiatrice pentru Gabor Gabor, cămătrarul care l-a denunţat pe clientul său la DNA.

La termenul de judecată de azi a venit soţia poliţistului, însoţită de fiica sa şi de un unchi al acestuia. Familia ofiţerului, aflat de trei luni în arest preventiv, este revoltată de faptul că acesta stă după gratii pe baza unui denunţ făcut de o persoană care, în opinia lor, este lipsită de credibilitate. „A fost un om incomod, are 18 ani de muncă în poliţie şi nu a avut niciodată probleme", a spus soţia poliţistului.


Deşi au fost audiaţi la termenul trecut, soţii Gabor au venit din nou la Curtea de Apel Cluj. Avocatul Rareş Trif, apărătorul lui Curt, a lăsat să se înţeleagă că aceştia încearcă să facă presiuni asupra martorului Asăvoaie prin prezenţa lor în sala de judecată. Instanţa a audiat azi şi ultimii martori în procesul lui Curt, pe Constantin Asăvoaie, preşedintele asociaţiei Prison Fellowship şi pe doi poliţişti de la Furturi Auto.

Poliţistul a fost denunţat de Gabor Gabor, un cunoscut cămătar, ale cărui declaraţii par a fi cusute cu aţă albă. În rechizitoriul procurorilor DNA, prin care a fost trimis în judecată, se arată că în cursul anului 2011 ofiţerul l-ar fi lăsat pe Gabor Gabor să creadă că poate să intervină pe lângă poliţişti, procurori şi funcţionari RAR Cluj pentru ca acesta să-şi recupereze un autoturism de teren reţinut de autorităţi ca fiind furat. Pentru intervenţie, comisarul şef i-ar fi cerut lui Gabor Gabor suma de 5.000 de euro şi 3.500 de lei. Întrucât nu ar fi rezolvat problema, în 9 ianuarie 2013, Curt-Iosip i-a restituit denunţătorului 1.000 de euro, iar în 15 ianuarie încă 2.000 de euro.

De altfel, Gabor Gabor a fost informatorul ofiţerului de poliţie, fiind ştiut faptul că în sistem sunt folosite unele persoane provenite din lumea interlopă pentru a oferi informaţii. Curt-Iosip a declarat că îl cunoaşte pe Gabor Gabor de aproximativ zece ani, şi că a împrumutat de la acesta suma de 1.000 de euro în iunie 2011. Atitudinea lui Gabor s-ar fi schimbat dramatic după ce cămătarul ar fi devenit nemulţumit de faptul că nu reuşeşte să îşi înmatriculeze maşina, un autoturism de teren pe care avocata recomandată de Curt-Iosip a recuperat-o pe căi legale din custodia poliţiei. Ofiţerul Curt-Iosip a susţinut în faţa judecătorului că a fost hărţuit şi jignit în mod constant de Gabor şi că i-a înapoiat 3.000 de euro, 1.000 reprezentând împrumutul, iar 2.000 dobânda. Iniţial, a arătat poliţistul, Gabor i-a spus că nu trebuie să-i returneze banii, iar în schimbul acestora i-a cerut să îl consilieze şi să îl ajute să completeze formulare pentru înmatricularea maşinii, întrucât este analfabet.

Constantin Asăvoaie a declarat în faţa instanţei că îl cunoaşte de 30 de ani pe Gabor Gabor, relaţia lor începând, conform surselor ZIUA de CLUJ, când cei doi au stat în aceeaşi celulă de închisoare, fiind condamnaţi pentru diferite infracţiuni. Asăvoaie a spus că a împrumutat de-a lungul timpului mai multe sume de bani de la soţii Gabor, restituind de fiecare dată împrumuturile. Ultima oară ar fi împrumutat 100.000 de dolari pentru a credita fundaţia pe care o conduce, însă, având probleme în ceea ce priveşte restituirea banilor la scadenţă, Gabor Gabor a devenit iritat. Asăvoaie a povestit că l-a cunoscut pe Curt în momentul în care acesta a venit în biroul său însoţit de soţii Gabor şi de Alin Rus, pentru a discuta despre restituirea banilor. În declaraţia dată la DNA, Asăvoaie a arătat că atunci cand "se întâmpla să nu am bani să le dau, Gabor Gabor îl suna pe unul Mihai şi se certa cu acesta că nu am restituit banii. Şi Luiza Gabor îi spunea că dacă nu rezolvă problemele o să aibă necazuri şi îi va lua gradele. Îi spuneau că se vor duce la procurorul Irimie dacă nu le rezolvă problemele". Pus faţă în faţă cu declaraţia, Asăvoaie a recunoscut că aşa s-au petrecut lucrurile şi că, de fapt, vorbise la telefon de câteva ori cu poliţistul Curt înainte de a se cunoaşte personal.

Preşedintele fundaţiei Prison Fellowship a recunoscut că le plăteşte chiria şi facturile soţilor Gabor ca "dobândă" pentru banii pe care i-a împrumutat de la ei. "În aceste condiţii sunt de acord să mă păsuiască cu plata împrumutului", a spus acesta. Potrivit avocatului Rareş Trif, la dosarul lui Curt este ataşat un document în care Asăvoaie declară că a împrumutat 340.000 de euro de la soţii Gabor, însă martorul a negat că ar fi adevărată propria sa declaraţie.

Cei doi poliţişti audiaţi ca martori au arătat că Mihai Curt nu le-a cerut niciodată să intervină pentru maşina lui Gabor, reţinută de IPJ Cluj. "Cred că a sunat la un moment dat şi a întrebat ce e cu maşina aceea şi i-am spus că e furată şi că se va face dosar penal", a spus unul dintre poliţişti. "Gabor Gabor a venit de multe ori la Poliţie, singur sau însoţit de o avocată. Striga în faţa Poliţiei că a venit după maşină. Am asistat şi la restituirea autoturismului, în faţa sediului Poliţiei. A venit Gabor Gabor, fiul său, persoana care avea platforma auto şi poate şi soţia sa. Nu l-am văzut pe Curt acolo. Era multă lume de faţă", a completat poliţistul.

La finalul şedinţei de judecată, avocatul Rareş Trif a cerut audierea altor cinci martori, între care şi poliţistul care i l-a predat lui Curt pe Gabor ca informator. Tododată, avocatul a cerut o expertiză psihiatrică pentru Gabor Gabor, "ale cărui declaraţii se contrazic, de unde tragem concluzia că fie e insuficient dezvoltat psihic, fie minte cu neruşinare". Potrivit cererii avocatului, expertiza ar trebui să lămurească nivelul de inteligenţă al denunţătorului (care în caz de retard nu poate să facă declaraţii credibile), precum şi eventualele tulburări psihice de care ar putea suferi.

Însă instanţa a aprobat o singură cerere în probaţiune, respectiv vizionarea DVD-ului pe care este înregistrat denunţul verbal dat de Gabor la DNA. Judecătorul a apreciat că nu se impune efectuarea unei expertize în cazul denunţătorului, întrucât acesta a fost folosit de poliţie în calitate de informator. "Trebuia să-I facă poate poliţia o expertiză atunci când l-a făcut informator", a conchis magistratul. Următorul termen al procesului a fost fixat pentru data de 25 aprilie.

 

Etichete
Comenteaza