Investitorii chinezi, întâmpinaţi cu pliante pentru o investiţie de 1,5 miliarde de euro FOTO

Investitorii chinezi, întâmpinaţi cu pliante pentru o investiţie de 1,5 miliarde de euro FOTO
O investiţie de 1,5 miliarde de euro la Cluj este tratată superficial de autorităţile române. China Gezhouba Group ar dori să construiască centrala de pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, dacă ar primi un minim de informaţii despre proiect. Reprezentanţii Ministerului Energiei susţin că o discuţie oficială cu partenerii chinezi nu a avut loc.

Vicepreşedintele celei mai mari companii constructoare de hidrocentrale din lume, China Gezhouba Group a ajuns marţi la Cluj-Napoca. Acesta este interesată să investească în construcţia hidrocentralei de pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Deşi autorităţile române au avut o primă întrevedere pe acest proiect cu reprezentanţii chinezi ai grupului în 2011, nici până ieri nu i-au prezentat posibilului investitor dispus să finanţeze întregul proiect, în valoare de 1,5 miliarde de euro, un minimum de informaţii legate de autorizaţiile de mediu obţinute sau un studiu de fezabilitate.

"Noi avem nevoie de nişte minime informaţii în ceea ce priveşte investiţia de la Tarniţa pentru a face pasul următor în proiect. La fel ca oricare alt investitor, avem nevoie de informaţii tehnice, economice, financiare şi cu impact social", a explicat Shi Li, vicepreşedintele Gezhouba Group, pentru ZIUA de CLUJ. Vicepreşedintele companiei chineze a lucrat, ca inginer la ridicarea celei mai mari hidrocentrale din lume - Trei Defilee, de pe fluviul Galben, din China şi s-a arătat răbdător vizavi de construcţirea centralei. "În China a durat 100 de ani ridicarea hidrocentralei", a arătat acesta.

Investitorii chinezi susţin că pasul următor depinde de informaţiile pe care le vor primi din partea guvernului.

"Încă nu ştim ce sumă vom investi, însă suntem foarte dornici să acordăm resurse şi timp centralei de la Tarniţa. Noi, în acest proiect, includem soluţiile tehnice şi finanţările necesare. Înţelegem că e un vis pentru localnici şi credem că putem găsi o formulă, alături de partenerii noştri din România, pentru a transforma acest vis în realitate, însă totul depinde de oferta şi de informaţiile despre proiect pe care le vom primi", a punctat Li, la o zi după o întrevedere cu ministrul Energiei, Constantin Niţă.

Potrivit prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, dar şi senatorilor Alexandru Cordoş şi Liviu Pop, oficialii chinezi au purtat discuţii în cursul zilei de marţi cu ministrul Energiei, Constantin Niţă, în cadrul cărora le-a fost prezentată posibila investiţie, în valoare de 1,5 miliarde de euro, "cu toate datele necesare". "Prietenii noştri din China au fost primiţi ieri la Ministerul Energiei, unde li s-au oferit toate informaţiile necesare în vederea realizării investiţiei de la Tarniţa", a explicat, ieri, la Cluj-Napoca, senatorul Liviu Pop, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu investitorii chinezi şi cu autorităţile judeţene.

Cu toate acestea, reprezentanţii Ministerului Energiei nu ştiu de întâlnirea oficială dintre partea chineză şi cea română şi spun că discuţiile au fost mai mult neoficiale. "Eu nu cunosc ca ministrul să fi avut vreo întâlnire oficială cu investitorii chinezi în cursul zilei de marţi, la minister", au precizat reprezentanţii Biroului de presă de la cabinetul ministrului Niţă.

Pe de altă parte, sursele ZIUA de CLUJ susţin că investitorii chinezi au fost interesaţi în special de datele tehnice ale celui mai mare proiect energetic din România. De la minister, chinezii au primit "nişte pliante cu posibilele investiţii". "I-am dus la Tarniţa şi ei au fost interesaţi de căderea cursului de apă, de diferenţa de nivel, dar şi de impactul social al proiectului - în speţă, dacă vor fi familii strămutate de pe raza unde urmează să fie construit barajul", au arătat acestea.

Gheorghe Vuşcan a rezumat doar că „partenerilor chinezi li s-au prezentat posibilităţile de a investi în judeţul Cluj". El nu a putut preciza concret avantajele prezentate chinezilor în cadrul întâlnirii avute, timp de două zile, la Cluj-Napoca. „Nu am semnat niciun contract", a spus Vuşcan. La rândul său, senatorul Liviu Pop a declarat că o finalitate palpabilă a discuţiilor cu cel mai important constructor de hidrocentrale din lume a fost o excursie. „Ministrul, alături de o delegaţie română, va întoarce vizita chinezilor şi va participa la o excursie informativă în China, care va avea loc în 19 mai", a arătat Pop. Ministrul Energiei, Constantin Niţă, nu a putut fi contactat pentru o reacţie. Conform surselor ZIUA de CLUJ, poziţia ministrului în cabinetul Ponta a devenit destul de şubredă.

Istoricul vizitelor chinezilor

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, primele tatonări între reprezentanţii mediului de afaceri din ţara asiatică, printre care şi ai China Gezhouba Group au avut loc încă din 1996, dar nu au fost concretizate. Ulterior, în 2005 şi 2007, au mai avut loc contacte, ceva mai "dezgheţate", dar tot fără o finalitate concretă. Abia în ultimii doi ani au început discuţii mai aplicate, dar printre piedici se află şi birocraţia, atât de la Beijing, cât şi de la Bucureşti, au precizat sursele citate. În ultimele săptămâni, însă, s-au intensificat foarte mult vizitele directorilor de companii chineze în România.

 

Comenteaza