Noua clădire a Finanţelor se construieşte prin negociere

Noua clădire a Finanţelor se construieşte prin negociere
Sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice se extinde după ce va avea loc o negociere
cu trei companii ale căror oferte, depuse la licitaţie, au fost iniţial declarate ca neconforme.

Lucrările de construcţie pentru noul imobil ar urma să înceapă în acest an, în condiţiile în care conducerea instituţiei estimează că va fi găsit un constructor în cel mult o lună jumătate. Caietul de sarcini iniţial pregătit pentru licitaţie a primit modificări.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj a lansat anul trecut o licitaţiei pentru proiectare şi execuţie pentru o clădire cu patru etaje în curtea instituţiei, pentru care au fost depuse şase oferte. Procedura de atribuire a contractului de lucrări pentru extinderea sediului a fost contestată de una dintre companiile participante la licitaţie.

„Contestaţia aceasta nu a fost admisă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Am găsit o formulă legală de a continua procedura, fără să ne lungim prea mult: negociere cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Au fost mai multe companii interesate de proiect, dar în final au rămas trei. Niciuna dintre acestea nu a avut oferte conforme cu caietul de sarcini; nu au fost respectate în totalitate cerinţele din documentaţie. Totuşi, cele trei societăţi pot participa la o altă procedură. Vom continua demersurile în această formulă, identificată cu respectarea legislaţiei. Am trimis invitaţii celor trei societăţi să ridice caietul de sarcini cu îmbunătăţiri şi urmează ca acestea să depună oferte", a spus Mihai Costin, director executiv al DGFP Cluj.

Şeful instituţiei nu a dorit să facă publice numele companiilor participante şi nici a celei care a depus contestaţia. Astfel, caietul de sarcini a „suferit modificări", iar constructorul ar urma să fie selectat în urma noilor negocieri şi analize. Potrivit estimărilor conducerii DGFP, contractul ar urma să fie adjudecat în cel mult o lună jumătate, astfel încât lucrările să înceapă în această vară, până în 1 iulie. „Avem prevăzută în buget investiţia pentru demararea lucrărilor", a specificat Costin.


Conform Societăţii pentru Excelenţă în Administraţia Publică, negocierea reprezintă o procedură de atribuire a unui contract de achiziţie publică prin care o autoritate contractantă negociează cu candidaţii preselectaţi sau selectaţi clauzele contractuale, inclusiv preţul. Sunt reglementate două tipuri de negocieri: cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare şi fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Procedura de negociere cu publicarea prealabilă a unui anunţ de participare este posibilă atunci când în urma aplicării licitaţiei deschise, licitaţiei restrânse, a dialogului competitiv sau a cererii de oferte nu a fost depusă nicio ofertă sau au fost depuse numai oferte inacceptabile ori neconforme. În afara celor două cerinţe stipulate pentru această situaţie, respectiv preexistenţa aplicării unei alte proceduri (licitaţie deschisă sau restrânsă, dialog competitiv sau cerere de ofertă), precum şi nedepunerea niciunei oferte sau depunerea numai de oferte inacceptabile sau neconforme), legea mai impune alte două condiţii suplimentare: procedura iniţial desfăşurată să fie anulată şi cerinţele iniţiale prevăzute în documentaţia de atribuire să nu fie substanţial modificate.

Contract estimat la 11 milioane

Anul trecut, DGFP a lansat o licitaţie pentru proiectare şi execuţie pentru o nouă clădire, cu patru etaje, în curtea instituţiei. Contractul era estimat la 11,2 milioane de lei. În septembrie instituţia a primit certificatul de urbanism de informare, în vederea elaborării Planului Urbanistic de Detaliu şi de extindere cu un corp cu subsol, demisol, parter, trei etaje şi un al patrulea retras. Intenţia DGFP este de închidere a curţii sediului de pe Calea Dorobanţilor, în care funcţionează instituţia, cu o construcţie similară pe latura neocupată cu corpuri de clădire.

 

Comenteaza