Cotizaţii în sistem piramidal la Direcţia Silvică. Taxa, 10.000 de euro lunar

Cotizaţii în sistem piramidal la Direcţia Silvică. Taxa, 10.000 de euro lunar
Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, rămâne în arest, după ce Curtea de Apel i-a respins, ieri, recursul. Procurorul DNA a dezvăluit, în cadrul şedinţei de judecată, că la Dircţia Silvică Cluj funcţiona un sistem de cotizaţii piramidal. "Cotizaţia" era de 10.000 de euro, lunar!.

După ce scandalul de corupţie în care este implicat a devenit public, Mariş a fost revocat din funcţie, chiar în ziua în care a fost arestat preventiv. Astfel, din 18 aprilie, Traian Mariş nu mai este şef al Direcţiei Silvice Cluj, ci şef al Ocolului Silvic Gilău, funcţie pe care a ocupat-o anterior numirii sale din iunie 2012.

Traian Mariş a fost adus ieri, în cătuşe, la Curtea de Apel Cluj, unde s-a judecat recursul făcut de acesta la arestarea preventivă dispusă de Tribunalul Cluj săptămâna trecută. Procurorul DNA, prezent la şedinţa de judecată, a dezvăluit că la Dircţia Silvică Cluj funcţiona un sistem de cotizaţii piramidal. Cotizaţia lunară pe care o plăteau angajaţii pentru a rămâne în funcţii şi a li se acoperi neregulile era de 10.000 de euro. "S-a susţinut că sunt contradicţii şi diferenţe între declaraţiile date de martorii-denunţători, dar există un element constant -descrierea practicii de adunare a cotizaţiilor într-un mod piramidal, pornind de la ultimul pădurar, la şefii de district - şi înainte ca inculpatul să se afle la conducerea Direcţiei Silvice, şi pe vremea lui", a spus reprezentantul DNA, solicitând instanţei să respingă recursul lui Mariş.

Pe de altă parte, avocaţii lui Mariş au susţinut că clientul lor nu se face vinovat de luare de mită şi că dezastrul pădurilor din judeţ nu poate fi pus pe seama acestuia, ba dimpotrivă, că Traian Mariş a dispus numeroase controale şi chiar le-a spus subalternilor că în cazul în care întâmpină obstacole din partea autorităţilor locale să se adreseze la Romsilva Bucureşti. "E ilogic să primeşti bani şi pe de altă parte să iei măsuri împotriva celui de la care ai luat", a subliniat avocatul Călin Budişan. Acesta a susţinut că lipsesc mijloacele de probă şi indiciile în dosarul lui Mariş. "Iniţial au fost depuse două denunţuri şi contradicţiile flagrante sunt în acelaşi denunţ, cât şi între denunţurile succesive, cât şi între declaraţiile celor doi martori denunţători. Voicu Tomoş (unul dintre pădurarii care l-au denunţat pe Mariş, n.red.) face denunţ împotriva a şase persoane şi arată că odată cu numirea lui în funcţie, respectiv din 2009 până în 2012, a dat sume de bani celor şase persoane. În momentul în care a fost numit Mariş, a refuzat să-i mai dea bani. Denunţătorii arată că din septembrie 2012 şi până în 15 aprilie 2013 nu au dat nici o sumă de bani, refuzând categoric să mai cotizeze câte 10.000 de euro lunar. Spuneau că atât se dădea în mandatul trecut", a arătat avocatul.

Fostul şef Direcţiei Silvice Cluj a fost denunţat de doi pădurari, Călin Bâlc şi Voicu Tomoş, care s-au plâns procurorilor că Traian Mariş le-a cerut bani, în perioada septembrie 2012 - aprilie 2013, ca să le acopere neregulile descoperite în urma unor controale şi să nu îi concedieze. Acesta ar fi pretins sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 euro pentru ca, în schimb, să le asigure pădurarilor păstrarea locurilor de muncă, să le avizeze favorabil controalele dispuse în cantoanele la care lucrează şi să nu le aplice măsuri de sancţionare disciplinară ca urmare a neregulilor constatate de echipele de control. În 15 aprilie, în urma unei percheziţii domiciliare, procurorii au descoperit 10.000 de lei, bani marcaţi cu "MITĂ", în casa lui Traian Mariş. Banii ar fi provenit de la Bâlc şi Tomoş, şi i-ar fi fost înmânaţi şefului Direcţiei Silvice de un alt pădurar, Valentin Mariş. Cei doi pădurari, Bâlc şi Tomoş, ar fi avut relaţii încordate cu Traian Mariş, şi i-ar fi transmis prin Valentin Mariş câte 5000 de lei fiecare pentru a-l „îmbuna" şi a-i transmite că „discuţiile" dintre ei pot fi reluate, susţin procurorii.

În înregistrările ambientale făcute în dosarul de corupţie a lui Mariş, unul dintre denunţători, Călin Bâlc, face afirmaţii şocante, spunându-i unui alt pădurar că i-a dat lui Traian Mariş 10.000 de euro când s-au întâlnit la cabana celui din urmă, în Mărişel, şi că urmează să-i mai dea încă 80.000 de lei. Traian Mariş a recunoscut că a primit 10.000 de lei de la Valentin Mariş, dar neagă că banii ar reprezenta mită. Mariş a justificat primirea banilor în virtutea unor "relaţii de prietenie" cu subalternul său. "Cu o nonşalanţă dezarmantă, inculpatul a spus că a primit suma de 10.000 de lei, care nu este una derizorie, şi nu ştie de ce. Incontestabil, suma a fost primită în vederea exercitării atribuţiilor de serviciu", a spus procurorul DNA. La ultimul cuvânt, Traian Mariş a spus că a încercat să oprească "dezastrul din păduri" şi că nu se face vinovat de luare de mită.

După ce a deliberat, completul de trei judecători de la Curtea de Apel Cluj a decis să respingă apelul lui Mariş. Procurorii DNA continuă audierile în dosar, ieri fiind chemaţi pentru declaraţii cinci martori, pădurari din zona Mărişel. Cercetările s-ar putea extinde şi faţă de alte persoane, au dezvăluit surse judiciare.

 

Comenteaza