Fostul şef de la Direcţia Silvică Cluj rămâne privat de libertate

Fostul şef de la Direcţia Silvică Cluj rămâne privat de libertate
Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, rămâne în arest preventiv, a decis luni Curtea de Apel Cluj. Acesta a fost trimis în judecată, săptămâna trecută, de procurorii DNA Cluj, sub acuzaţia de luare de mită.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul teritorial Cluj au dispus, în 10 mai, trimiterea în judecată a fostului şef al Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, acuzat de luare de mită, dar şi a unui pădurar, Valentin Mariş, acuzat de dare de mită.

Mariş a fost arestat preventiv în 18 aprilie, iar cererile acestuia de a fi pus în libertate au fost respinse, rând pe rând, de instanţe. Odată cu finalizarea rechizitoriului şi trimiterea în judecată, Tribunalul Cluj (instanţa care va judeca procesul lui Mariş), a verificat din oficiu dacă arestul trebuie menţinut. În urma deliberării, judecătorul a decis că fostul şef al Direcţiei Silvice trebuie să rămână după gratii. Traian Mariş a atacat hotărârea cu recurs la Curtea de Apel Cluj, însă, din nou, fără succes: ieri, judecătorii au menţinut hotărârea Tribunalului Cluj.


Procurorii îl acuză pe Mariş, în calitatea sa de şef al Direcţiei Silvice Cluj, a primit în 15 aprilie de la inculpatul Valentin Mariş suma de 10.000 lei provenită de la acesta şi de la alţi doi pădurari, denunţători în cauză, pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să îi asigure lui Mariş Valentin păstrarea locului de muncă şi să avizeze favorabil controalele efectuate bianual la cantonul acestuia, precum şi pentru a nu dispune sancţionarea celorlalţi pădurari pentru presupuse nereguli în activitatea lor.

Rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, scoate la iveală detalii şocante despre modul în care funcţiona instituţia, transformată de-a lungul anilor într-un sistem mafiot, în care fiecare angajat "cotiza" către şef, pentru a fi protejat . Din declaraţiile martorilor-denunţători reiese că anual se adunau 20.000 de euro, la nivelul fiecărui district, pentru „cotizaţie", la care se adăuga şi material lemnos.


„Cota de participare" a angajaţilor pentru şefi s-a încetăţenit încă din anul 2000, conform declaraţiei lui Valentin Mariş „În vara anului 2012, a fost schimbată conducerea Direcţiei Silvice Cluj, fostul director Morar Iulian fiind înlocuit cu actualul director Mariş Traian. Şi sub noua conducere a continuat aceaşi practică de adunare a cotizaţiilor şi, cu toate că nu îmi amintesc cu precizie, este posibil ca la sfârşitul anului trecut să fi cotizat şi eu cu o sumă de bani", spunea Valentin Mariş, în declaraţia dată la DNA. Procurorii DNA au deschis cercetările şi faţă de Ioan Iulian Morar, care a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Silvice Cluj înainte de Traian Mariş. (N. NAP)

Comenteaza