Stoia a rămas cu doi ani de închisoare în dosarul „Number One"

Stoia a rămas cu doi ani de închisoare în dosarul „Number One
Omul de afaceri Călin Stoia rămâne cu pedeapsa de doi ani de închisoare, cu suspendare, în dosarul „Number One", după ce Curtea de Apel Cluj i-a respins ieri cererea. Stoia mai este judecat în dosarul de corupţie al fostului primar Sorin Apostu, urmând ca sentinţa să fie pronunţată în curând.

Instanţa clujeană a respins atât apelul făcut de Călin Stoia, al cărui avocat cerea achitarea, cât şi apelul făcut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care au încercat să obţină o pedeapsă cu executare pentru directorul general al Brantner Vereş SA, Călin Stoia.

Amintim că Stoia a fost condamnat în iulie 2012, de Tribunalul Cluj, la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul de trafic de influenţă disjuns din cel care îl vizează pe ex-primarul Sorin Apostu. Stoia a fost acuzat că i-ar fi promis unui cunoscut al său (partener de golf), Ion Bujorel Bold, că poate interveni la înalţi funcţionari pentru deblocarea unei sume de bani de la guvern ce trebuia să ajungă la Vasile Lepădatu, proprietarul unei firme de construcţii şi reparaţii de drumuri, neplătită la timp de o primărie din Vâlcea. În convorbirile interceptate, ataşate la dosar, Stoia vorbea de „Number One", care se pare că nu era altul decât Emil Boc, premierul României la vremea respectivă.

De altfel, numele actualului primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost trecut pe lista martorilor pe care avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul omului de afaceri Călin Stoia, a propus-o în vederea audierilor la Curtea de Apel Cluj în dosarul „Number One", pentru a se demonstra că Stoia nu a apelat niciodată la fostul premier pentru a interveni în deblocarea unor fonduri. Totuşi, judecătorii au respins propunerea, considerând că nu este utilă audierea lui Boc.

Stoia a fost denunţat chiar de Ion Bujorel Bold, din judeţul Argeş, care a dat declaraţie la DNA Cluj în data de 11 noiembrie 2011, chiar în noaptea în care Călin Stoia era arestat, împreună cu primarul Clujului de la acea vreme, Sorin Apostu. Însă, în faţa judecătorului de la Tribunalul Cluj, martorul principal al acuzării, Ion Bujorel Bold, nu a mai fost atât de convingător ca atunci când a dat declaraţia în faţa procurorilor DNA. Astfel, Bold a "schimbat placa" şi a spus că Lepădatu nu i-a solicitat niciodată, în mod concret, ajutorul pentru a obţine deblocarea unor fonduri de la Guvern pentru firma sa şi că a „dedus împreună cu procurorul DNA" la cine se referea Stoia când vorbea de "Number One". Nu cred că Stoia s-a referit la primul ministru (Emil Boc, la vremea aceea - n. red.), ci la un şef peste nişte oameni care aveau putere de decizie", a declarat Bold.

Totodată, la Tribunalul Cluj, denunţătorul a spus că, dacă atunci când a dat declaraţii la DNA a crezut că Stoia i-a cerut 10% din suma pe care ar putea să o deblocheze prin intervenţiile sale, nu mai este de aceaşi părere. „Atunci mi s-a părut că a cerut 10%, acum nu mi se mai pare aşa", a arătat Bold, fiind chemat în faţa judecătorului. Întrebat de ce a făcut denunţul, Bold a arătat că anchetatorul i-a pus în vedere că ceea ce a făcut el şi Stoia este faptă penală. Totodată, acesta a mărturisit că procurorii DNA l-au ridicat de pe stradă, în Bucureşti, l-au urcat într-o maşină şi l-au adus la Cluj pentru declaraţii. Denunţătorul a fost reaudiat la Curtea de Apel Cluj, unde avocatul lui Stoia a cerut, pentru a doua oară, achitarea sa, însă, judecătorii au menţinut sentinţa Tribunalului Cluj.

Sergiu Bogdan, avocatul lui Călin Stoia, a spus că îl va sfătui pe clientul său să atace cu recurs decizia Curţii de Apel Cluj. „Am cerut să se retrimită dosarul la procuror pentru că s-a încălcat dreptul la apărare. De la momentul în care a început urmărirea penală până la trimiterea lui în judecată au fost audiaţi toţi martorii, fără ca noi să fim înştiinţaţi. Apoi, am cerut achitarea pentru că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de influenţă. Îl voi sfătui pe clientul meu să atace decizia cu recurs", a declarat Sergiu Bogdan.

Călin Stoia mai este judecat în dosarul fostului primar Apostu sub acuzaţiile de dare de mită şi spălare de bani. Procesul, judecat la Curtea de Apel Mureş, se apropie de final.

 

 

Comenteaza