"Am conceput o campanie antidrog prin artă și debate tocmai pentru a atinge cât mai multe paliere de vârstă și sociale, având în vedere faptul că în urma unei cercetări de piață am ajuns la concluzia că clujenii nu ar ști unde să apeleze în cazul în care ar avea nevoie fie de ajutor, fie de o banală informare privind consumul de substanțe. Mai mult, riscurile la care sunt expuși copiii clujeni sunt cu atât mai mari cu cât accesul lor la informații prin intermediul internetului este adeseori greu de controlat pentru părinți. În aceste condiții, formele de exprimare prin artă sunt cele mai expresive pentru a construi conștientizare, a atrage atenția și a furniza informații care să le fie utile clujenilor, dincolo de ineditul manifestărilor. Am invitat alături de noi Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) al Județului Cluj și Trupa de teatru Create. Act.Enjoy care au răspuns foarte pozitiv și am realizat un parteneriat funcțional al cărui beneficiu aparține clujenilor în primul rând", spune Lacrima Andreica, creatorul campaniei și PR în cadrul Fundației Creștine de Ajutorare.
Clujenii sunt invitați să ia parte la realizarea Drumului Tăcerii, inițiat de CPECA Cluj, aducând o lumânare pe care s-o aprindă pentru toți cei ce au utiliuzat droguri.
"Conform Raportului Naţional privind situaţia drogurilor în România în anul 2012, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, numărul persoanelor admise la tratament ca urmare a consumului de substanţe psihoactive (tutun, alcool, droguri şi SNPP - substanţe noi cu proprietăţi psihoactive) a fost de 3733, dintre care 1971 consumatori de droguri ilicite şi SNPP. Faţă de anul 2011, în anul 2012 a crescut alarmant numărul de infecţii cu HIV. La grupa de vârstă sub 25 de ani, numărul de infecţii la consumatorii de droguri injectabile a crescut de la 3,7% în anul 2011 la 24,6% în anul 2012 (de peste 6 ori).Numărul de urgenţe medicale cauzate de consumul de substanţe psihoactive (inclusiv alcool) în 2012 a fost de 5373. Dintre acestea, peste două treimi sunt datorate consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP)", spune psihologul CPECA Cluj, Roxana Brici.
Programul manifestărilor din data de 26 iunie 2013
- Ora 10.00 - Bastion (Turnul Croitorilor) - Expoziție de păpuși realizate de copii claselor a III-a de la Școala Constantin Brâncuși în cadrul primei etape a campaniei antidrog prin artă și debate "Nu consuma, nu ești reciclabil" a Fundației Creștine de Ajutorare, în cadrul Săptămânii Altfel
- Ora 13.00 - 19.00 - în spatele Monumentului Memorandiștilor pe Bulevardul Eroilor - flash-mob (4 sesiuni)
- 19.30 - 20.30 - Monumentul Memorandiștilor (B-dul Eroilor) și Piața Unirii - realizarea Drumul tăcerii și prezentarea de către actori a poveștilor și experiențelor unor foști consumatori.