Un clujean a pornit în turul lumii cu autostopul, are 70 euro în buzunar. Citeşte primele impresii din Moldova

Un clujean a pornit în turul lumii cu autostopul, are 70 euro în buzunar. Citeşte primele impresii din Moldova
Un clujean a pornit sâmbătă în aventura vieţii sale: o călătorie în jurul lumii, cu autostopul. La această oră e în Odessa, are vize pentru Kazakhstan şi Rusia şi spune că orice-ar fi nu se întoarce în România decât din vest, peste câţiva ani.

Călătoria a început sâmbătă de la Bucureşti, prevede pe hârtie nu mai puţin de 21 de ţări şi are un buget de doar 70 euro.

Nu e prima călătorie cu autostopul peste hotare a lui Timotei Rad: a bifat deja patru şi a văzut Sahara, Parisul, Veneţia, Madridul şi multe alte oraşe. Traseul acestei ultime călătorii, de departe cea mai amplă, trece prin Chişinău şi Tiraspol, apoi prin Odessa, Crimeea, Kiev, Cernobâl, Moscova, Sankt Petersburg şi Vladivostok. "Din Vladivostok mă întorc spre vest circa 3 mii km la Yakutsk ca de acolo să o iau spre Magadan pe "Drumul oaselor", drumul făcut de Stalin cu deportaţi, drum care şi până azi e singurul care leagă estul îndepărtat de lume şi pentru care acele populaţii ale Asiei îl venerează pe Stalin", spune Rad pentru ziuadecj.ro.


Din Magadan Rad se îndreaptă spre Yakutsk. "Sper să pot urca spre Oceanul Arctic pe Lena, la Tiksi. Asta de mă încadrez în cele trei luni de viză. Apoi Mongolia, Kazakhstan. Nu pot şti ce o să îmi placă, de îmi place mult Siberia stau acolo 1-2 ani, planurile pot fi modificate, tocmai asta e ideea", adaugă el.

Întrebat cât stă pe drumuri în această călătorie, Rad e ferm: "tura asta fac turul lumii indiferent cât zăbovesc într-un loc sau altul! Nu mă întorc numai dinspre Vest, indiferent că îmi va lua 2-3 sau 10 ani".

Cât poate un călător să reziste pe drumuri cu doar 70 de euro în buzunar? Zile, poate săptămâni, oricum nu luni de zile şi cu siguranţă nu ani. Cum se va descurca, atunci, Timotei Rad cu un aşa buget redus? "Mai lucrez prin comunităţi online de călători unde lucrezi 4-5 ore pe zi pentru 3 mese şi cazare sau lucrezi full time 3-4 zile pe săptămână, ţi se dă mâncarea la pachet în restul zilelor şi mergi şi cutreieri împrejurimile", spune autostopistul.

Ce servicii ar putea oferi un autostopist în comunităţile unde ajunge? "Orice e nevoie", spune Rad, "în cea mai mare parte agricultură, sau meditaţii de engleză, spaniolă cu copii; sau pur şi simplu vorbeşti cu omu o limbă străină ce o ştii iar el e bucuros că o are cu cine practica şi nu plăteşte meditaţii, preferă să îţi dea ţie masă şi acoperiş".

Timotei Rad a conceput şi un blog unde scrie impresiile de călătorie, adresate celor care contribuie cu donaţii la aventura sa. Fiecare donator poate "cumpăra" o ţară iar impresiile din ţara respectivă îi vor fi adresate. Despre Moldova, de exemplu, Rad îi povesteşte lui Claudiu. Iată câteva dintre impresiile autostopistului din Moldova:

"Din Bucureşti până în Drajna am fost luaţi de un cuplu super mişto: Ducu şi Ina. Ducu a fost şi el acu câţiva ani cu autostopul până la Paris.

Treaba a mers şnur până la Galaţi, unde am văzut pentru prima oară Dunărea pe teritoriul României (o mai văzusem în Germania, Austria şi Ungaria dar nu în România). Am trecut pe la Giurgiuleşti pe la ora 13. În Moldova am schimbat 3 maşini şi nu am stat mult pentru nici una din ele, dar drumurile fiind foarte rele a mers foarte încet! Am făcut 220 km în 6 ore.

E frumoasă Moldova! Drumuri dezastruoase dar mie îmi place mult! Îmi plac foarte mult oamenii şi graiul lor! Expresiile! Am fost tot timpul un nostalgic al României Mari şi Basarabia a avut asupra mea o fascinaţie aparte! Aşa că dincolo de drumurile dezastruoase (în Sahara sunt drumuri mai bune!) şi de sărăcie mie mi-a plăcut foarte foarte mult! Şi mi-a devenit Moldova şi mai dragă decât îmi era înainte!
Câteva impresii:
1)Comunismul ca sistem economic în teorie e mult mai bun decât hainul şi egoistul capitalism! Dar comunismul descurajează gânditul! Marele avantaj al capitalismului e că promovează gânditul practic şi eşti liber să fi întreprinzător! Ei bine mi-s dragi moldovenii dar din punct de vedere al ascuţimii minţii şi prezenţei de spirit în anumite situaţii sunt mai înceţi.

2) Sunt mult mai religioşi şi superstiţioşi! Un şofer îmi povestea despre o mănăstire unde se fac "dezlegări de probleme grave". Exemple: "oameni care hăuie", "oameni care fac ca cânii", "oameni care tremură şi se aruncă pe jos" etc...

3) O chestie super cool e sensul care îl au pentru ei anumite cuvinte! Vă veţi prinde citind aceste expresii:
-drumul e dărâmat
-"Turcia nemărginită" ( reclama unei companii de turism! Sensul: Turcia fără limite sau Turcia all inclusive.. nu pot fi sigur)

-mă strânge timpul (mă grăbesc, nu am timp)

-stilou (la pix!)

-sate lepădate

-a transmis la televizor că mâine o să fie cald

-apa gazată

-nu îţi fie jele pentru 2 lei

-tata lucrează ca inginer dar pe alăturea are şi 20 de oi

-este chip să ne dea drumu la vize

-nume de familie "Strâmbanu"

4) Expresii faine/adorabile!!!
-io ştiu o sută de procente că aşa e!
-ai primit duş? (cu sensul de ai făcut duş)
-io nu ştiu! Dumnezeu şi vaca ştie mai precis!

5) Ticuri verbale (vorbe folosite indiferent de context şi fără a avea o logică..din punctul meu de vedere):
-iată

-îmi pare că

-iaca-aşa

-ca atare
-orice caz

6) Iar cireaşa de pe tort: în anumite regiuni la pat i se spune futelniţă!

După ce în ultimele 4 nopţi petrecute în România 2 am fost pe autostop, una am băut-o iar în ultima am dormit doar 4 ore) creierul îmi dă deja rateuri grave La circa 3 minute de mers cu maşina în interiorul Chişinăului, după ce am intrat în oraş şi am făcut poză cu "tabla de intrare" o întreb pe Dana: "Oare câţi km mai avem până în Chişinău? Mă gândesc că nu îs mai mulţi de 10!"

Una din cele mai simple lecţii posibile despre cum se contruiesc identităţi, concepte, credinţe şi manipulează masele e faptul că unii pot fi convinşi că limba ce o vorbim noi se numeşte româneşte iar alţii că se numeşte moldoveneşte. Argumente în viaţa asta poţi găsi pentru orice! De convins poţi convinge anumiţi oameni ... chiar şi ca porcul zboară, poţi să îi convingi să se închine la vaca, să nu mănânce porc etc!

În Chişinău am fost cazat la Anton şi am povestit cu el despre posibila unire a României cu Moldova. Din impresiile ce mi le-am făcut eu lumea e reticentă şi socializată de 200 de ani în spirit rusesc ( cu o pauză de cca 20 de ani, aproximativ 1920 - 1940). Anton mi-a confirmat acest lucru spunându-mi că cei care conduc cu adevărat Moldova nu sunt de acord cu o unire în nici un caz pentru că le-ar "pieri afacerile". Un exemplu de astfel de afacere la un moment dat a fost vânzarea de plăcuţe de înmatriculare "CD" (corp diplomatic) la şmecheraşii din Moscova. Deci rusul îşi lua plăcuţe de înmatriculare ca şi cum ar fi consul moldovean şi nu mai era oprit de poliţie! Circula fără asigurare, cu viteză, etc! Ieşea mult mai ieftin şi încălca toate regulile de circulaţie! Se ştie că interiorul unei maşini cu astfel de numere de înmatriculare e considerată parte a statului respectiv! Şi orice face şoferul respectiv e judecat de statul său! La fel ca soldatul american ce l-a ucis pe Teo Peter sau fiul lui Teo Peter... ? Nu mai reţin exact! Deci jaf la drumul mare! Le-aş da la toţi "reprezentanţii" noştri şi ai celorlalte ţări picioare în cur! Nici biciclete! Darămite maşini preferenţiale!

 

Citeşte aici blogul lui Timotei Rad

Comenteaza