Opt ani după gratii pentru fosta contabilă de la Agenţia de Dezvoltare Regională

Opt ani după gratii pentru fosta contabilă de la Agenţia de Dezvoltare Regională
Fosta contabilă ADRNV, Cosmina Druţă, a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, după ce a golit conturile instituţiei care se ocupă de repartizarea fondurilor europene în şase judeţe, între care şi Clujul.

Sentinţa Cosminei Druţă a venit la 11 luni după ce a fost reţinută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj pentru înşelăciune, spălare de bani şi fals. Fosta contabilă a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV) şi a Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT SA) a fost judecată de Tribunalul Cluj după ce procurorii DNA au acuzat-o că a sustras în mod constant, timp de peste 2 ani, suma de 2.5 milioane de euro din conturile celor două instituţii.

Banii au ajuns la firma Vangher SRL, pe care o administra împreună cu soţul ei, Vasile Naica. Ulterior, din banii furaţi Druţă a cumpărat zeci de apartamente în comuna Floreşti, pe care le-a revândut în mare parte. Druţă a fost arestată în 3 august 2012 şi şi-a recunoscut vinovăţia în cursul procesului, probele procurorilor fiind zdrobitoare.


Procesul Cosminei Druţă, în care au mai fost inculpaţi soţul acesteia, Vasile Naica, şi societatea comercială pe care o patronau cei doi soţi, Vangher SRL, s-a încheiat în luna mai, iar instanţa a amânat prima oară pronunţarea pentru 28 mai, iar apoi pentru data de 11 iunie. După o nouă amânare, Tribunalul Cluj a pronunţat ieri sentinţa: 8 ani de închisoare cu executare în regim de detenţie pentru fosta contabilă, şi interzicerea pe o perioadă de 4 ani, după ieşirea din închisoare, a dreptului de a alege şi de a fi aleasă într-o funcţie publică, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de contabil, de care s-a folosit pentru a săvârşi infracţiunile. La rândul său, Vasile Naica, acuzat de spălare de bani, a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendare, şi un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni. Soţul Cosminei Druţă nu şi-a recunoscut vinovăţia, însă zecile de apartamente pe care soţia sa le-a cumpărat din "tunul" care a lăsat ADRNV în pragul falimentului, puteau să fie greu trecute cu vederea de Naica, au apreciat anchetatorii, iar ulterior instanţa de judecată.
Firma celor doi soţi, Vangher SRL, a fost condamnată la o amendă penală de 50.000 de lei pentru infracţiunea de spălare de bani. Totodată, instanţa a obligat-o pe Druţă la despăgubiri de 2 milioane de lei faţă de ADRNV şi 400.000 de lei faţă de IRCETT. Sentinţa tribunalului poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Amintim că Druţă a cumpărat peste 30 de apartamente în comuna Floreşti, din bani furaţi, iar apoi pe majoritatea le-a vândut unor cumpărători de bună-credinţă. Doar 12 imobile au rămas nevândute, iar ADRNV şi IRCETT, după ce au devenit proprietari, în urma unui transfer dispus în cursul procesului, le-au scos la licitaţie, de mai multe ori, împreună cu o maşină de lux şi cu cele două case pe care contabila le avea în satul Dezmir. De asemenea, cele două instituţii încasează ratele pe care mai trebuie să le achite cumpărătorii apartamentelor din Floreşti.

Imobilele nevândute de Druţă, adică cele 12 imobile, îşi găsesc cu greu cumpărători. Licitaţiile organizate în repetate rânduri de cele două instituţii nu au avut succes, iar reprezentanţii lor au decis să organizeze vânzare directă pentru a recupera banii.

Comenteaza