Un clujean a făcut greva foamei în arest. Este acuzat că a scos din ţară obiecte de patrimoniu VIDEO

Un clujean a făcut greva foamei în arest. Este acuzat că a scos din ţară obiecte de patrimoniu VIDEO
Un clujean rezident în Marea Britanie a intrat în greva foamei de trei zile după ce a fost arestat preventiv la Alba Iulia. El este acuzat că a scos din ţară obiecte de patrimoniu din celebrul dosar "aurul Dacic". Iniţial, clujeanul a fost martor în dosar, iar mai apoi a fost pus sub acuzare. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus astăzi eliberarea bărbatului şi rejudecarea cerererii de arestare preventivă zilele următoare la Tribunal.

În urmă cu trei zile, clujeanul Horia Radu a fost arestat preventiv la Tribunalul Alba. Imediat după luarea acestei măsuri, el a intrat în greva foamei.

"A luat o decizie radicala. Refuza mancare, apa, medicamente pt ca altfel nu stie cum sa se mai apere de aceste abuzuri repetate asupra lui si familiei. A depus plangeri la toate organele abilitate nu s-a rezolvat nimic", a spus Gelu Radu, fratele clujeanului.

Potrivit procurorilor, acuzatul ar fi exportat ilegal peste 150 de monede din Patrimoniul Cultural Naţional, mai exact de din situl arheologic Sarmizegetusa.

Măsura arestului preventiv a fost atactă la Curtea de Apel, care a decis rejudecarea cererii procurorilor şi punerea în libertate de îndată a bărbatului. Avocatul acuzatului spune că greva foamei nu a contat în ochii magistraţilor.

"E un protest pe care el l-a tinut de bunavoie pentru ca instanta a apreciat alte chestiuni. Acum urmeaza sa vedem motivarea. N-as vrea sa anticipez dar am invocat chestiuni de procedura cu privire la citare", a spus Andy Fielker, avocatul acuzatului.

Avocatul a precizat că Horia Radu nu a evitat procurorii prin stabilirea în Anglia.

Tribunalul Alba va rejudeca zilele următoare cererea de arestare preventivă a lui Horia Radu.

Reporter: Alin Golban
Operator: Lorant Ersek

Comenteaza