Scenă împânzită de manechine, în primul spectacol regizat de Silviu Purcărete la Teatrul Naţional
- Scris de Ziua de Cluj
- 13 Sep 2013, 18:26
- Eveniment
- Ascultă știrea

Avanpremiera spectacolului este programată miercuri, 18 octombrie, de la ora 19, în sala mare a Teatrului Naţional din Cluj., premiera urmând să aibă loc pe 3 octombrie, în cadrul Zilelor Internaţionale de la Cluj.
"Ce formidable bordel! / Ce nemaipomenită aiureală! (1973) i-a <inspirat> lui Ionesco romanul Însinguratul (1973), după cum mărturiseşte însuşi autorul: „Am impresia că istoria, aşa cum este, adică teribilă, tragică, inadmisibilă, e un soi de farsă pe care o joacă Dumnezeu oamenilor. E sensul sfârşitului, nu al Însinguratului, ci al Acestei nemaipomenite harababuri, piesa care mi-a inspirat Însinguratul", arată reprezentanţii Teatrului Naţional din Cluj într-un comunicat de presă.
"În timpul reprezentaţiei, Personajul - un domn oarecare, moştenitor al unei sume de bani importante - este neliniştit în timp ce celelalte personaje - Proprietăreasa, Doamna cu un căţel, Soţul ei, Domnul (cu bastonul alb), necunoscuţii dintr-un bar (deveniţi revoluţionari), Chelneriţa - îi vorbesc, el îi primeşte încercând să înţeleagă ce se spune, ce se petrece în jurul lui. Totul este neclar, angoasant, pentru ca la final Personajul singuratic să înţeleagă <că această lume magnifică şi teribilă totodată este un miraj, o farsă pe care o joacă Dumnezeu omului>. În acest joc a lui Dumnezeu - şi fiindcă este o farsă <o acceptăm cu veselie> - intrăm, de fapt, cu toţii. Şi rămânem noi, ca şi autorul, cu întrebarea: <... Unde s-a dus ceea ce a trecut, unde s-a dus istoria, unde s-au dus toţi acei oameni, toate acele oraşe, toate acele evenimente care jalonează istoria[?]>", se mai menţionează în comunicat.
Conform reprezentanţional Naţionalului din Cluj "în spectacol asistăm la un <excedent> de personaje, la o multiplicare a lor, la o trecere dintr-un personaj în altul, un întreg joc izvorât din structura piesei. Spaţiul este populat cu manechine, un fel de còpii ale adevăraţilor eroi. O lume în care umbrele şi trupurile vii, palpitânde se amestecă într-un amalgam copios, care par să participe la un ritual al înmulţirii, al multiplicării, o proliferare a obiectelor, a cuvintelor, a inşilor de diferite condiţii, îmbulzindu-se în jurul Personajului".
Spectacolul "Ce formidable bordel!" a fost reprezentată pentru prima oară în noiembrie 1973 la Théâtre Moderne din Paris.
De precizat că este cel de-a treilea spectacol de Eugene Ionesco montat de Silviu Purcărete, după "Macbett" la Royal Shakespeare Company şi "Le Roi se meurt" / (Regele moare, n.red.), realizat de Les Arts et Mouvants.
Cunoscutul regizor colaborează cu scenograful Dragoş Buhagiar şi compozitorul Vasile Şirli. Asistenţa de regie este Cristian Luchian.
Distribuţia are următoarea alcătuire:
Personajul: Cornel Răileanu
Bătrâna Doamnă: Irina Wintze, Anca Hanu, Romina Merei
Doamna cu căţeluş: Patricia Brad, Ramona Atănăsoaie (Teatrul de Păpuşi "Puck")
Soţul doamnei cu căţeluş: Ionuţ Caras, Cătălin Herlo, Silvius Iorga,
Matei Rotaru
Rusul: Cristian Grosu
Vocea Rusului: Ionuţ Caras, Cătălin Herlo, Silvius Iorga
Portăreasa: Romina Merei, Irina Vinţe, Ramona Atănăsoaie, Anca Hanu, Patricia Brad
Patronul: Cătălin Herlo
Chelneriţa: Patricia Brad
Oameni în restaurant: Irina Wintze, Anca Hanu, Romina Merei, Ramona
Atănăsoaie, Cristian Rigman, Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Matei Rotaru,
Silvius Iorga
Agnés: Patricia Brad, Romina Merei, Irina Wintze, Anca Hanu, Ramona Atănăsoaie
Revolutionari: Cristian Rigman, Ionut Caras
Politişti: Ionuţ Caras, Cristian Grosu, Matei Rotaru
Ranitul: Silvius Iorga
Mama rănitului: Irina Wintze
O femeie: Anca Hanu, Romina Merei, Ramona Atănăsoaie