Senatul aprobă reglementări legislative pentru ca TVR şi RRA să poată emite la Chişinău

Senatul aprobă reglementări legislative pentru ca TVR şi RRA să poată emite la Chişinău
Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune vor avea dreptul să constituie persoane juridice, cu sau fără scop patrimonial, în ţară sau în străinătate, pentru a permite emisia TVR şi Radio România Actualităţi la Chişinău, au decis, marţi, senatorii.

Senatorii au modificat, în acest sens, Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune pentru a permite emisia TVR şi Radio România Actualităţi la Chişinău.

Prin modificările aprobate, se permite celor două societăţi să constituie persoane juridice, cu sau fără scop patrimonial, în ţară sau în străinătate, astfel încât să să se conformeze reglementărilor din Republiva Moldova.

La propunerea Comisiei pentru cultură, care este comisie raportoare, senatorii au adoptat un amendament care prevede că, în vederea extinderii/dezvoltării activităţii specifice, în ţară sau în străinătate, SRR şi SRTv pot înfiinţa, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, persoane juridice de drept privat, cu sau fără scop lucrativ, pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entităţi sau, după caz, pot achiziţiona acţiunile/părţile sociale ale unei societăţi comerciale existente, în condiţiile legii.

Potrivit unui alt amendament aprobat de Senat, finanţarea necesară producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, inclusiv prin intermediul persoanelor juridice înfiinţate sau în cadrul cărora Societatea Română de Radiodifuziune, respectiv Societatea Română de Televiziune deţin calitatea de asociat/acţionar, precum şi pentru dezvoltarea acestei activităţi se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat prin intermediul bugetelor celor două instituţii.

Potrivit expunerii de motive la proiectul de lege, această modificare va permite atingerea obiectivului politic şi simbolic al revenirii cât mai rapide a SRTv pe piaţa media din Republica Moldova şi, în acelaşi timp, continuarea cu succes a negocierilor pentru finalizarea textului înţelegerii amiabile dintre România şi Republica Moldova.

Conform iniţiatorilor, Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră, la care România este parte, asigură posibilitatea difuzării programelor SRR şi SRTv pe teritoriile tuturor statelor părţi, însă nu scuteşte cele două societăţi de la respectarea condiţiilor procedurale pentru o astfel de difuzare.

"De exemplu, în discuţiile dintre autorităţile române şi cele din Republica Moldova pentru revenirea TVR în Republica Moldova şi pentru stingerea litigiului aflat pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (cauza SRT împotriva R. Moldova), a rezultat necesitatea ca difuzarea programelor Societăţii Române de Televiziune pe teritoriul R. Moldova să fie realizată prin intermediul unei persoane juridice cu sau fără scop patrimonial înfiinţată potrivit dispoziţilor Codului civil al R. Moldova", se mai precizează în expunerea de motive.

 

Etichete
Comenteaza