Hoţii de fier vechi au furat placa Memorandiştilor în martie, Muzeul Etnografic pune azi alta în loc VIDEO
- Scris de Ziua de Cluj
- 01 Dec 2013, 16:39
- Eveniment
- Ascultă știrea

Placa ce comemora procesul Memorandiştilor a fost furată în luna martie. Conducerea Muzeului Etnografic a făcut plângere la Poliţie dar, deşi furtul a avut loc în buricul Clujului, făptaşii nu au fost prinşi.
"S-a întâmplat în martie, am făcut plângere la Poliţie în următoarea zi, a doua zi au venit şi au deschis dosar, dar de atunci nu mai ştim nimic", spune directorul muzeului, Tudor Sălăgean. El spune că cel mai probabil hoţii plăcii urmăreau să o topească. "Era de bronz, bronzul se vinde bine", spune el. "Camerele video de acolo nu au putut surprinde momentul, dar din câte am înţeles de la comisarul care s-a ocupat de caz au dispărut în perioada aceea mai multe burlane, plăci şi obiecte din bronz. Zvonurile spun că erau cumpărători din extremul Orient, care plăteau mai bine decât la centrele de colectare din România".
Vechea placă de bronz de la intrarea în clădire fusese dezvelită în 1992, o dată cu vizita preşedintelui de atunci, Ion Iliescu, în Cluj-Napoca. Interesant e că pe placă nu era menţionat numele lui Ion Raţiu - pentru că atunci candida la Preşedinţie o persoană cu acelaşi nume. "Era total incompletă, toată lumea ne întreba de ce nu e trecut numele lui Ion Raţiu. Era trecut citatul ("Existenţa unui popor nu se discută, se afirmă!"-n.red.), dar un era trecut cine l-a zis şi toată lumea întreba de ce nu e scris", spune Sălăgean.
Astăzi, după o iniţiativă a unui club Rotary, la intrarea muzeului a fost amplasată o altă placă, identică, iar la dezvelirea acesteia a avut loc şi o slujbă religioasă la care au participat episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu şi mitropolitul ortodox Andrei Andreicuţ. La eveniment au participat, pe lângă directorul muzeului Tudor Sălăgean şi preşedintele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu, şi ansamblul folcloric din comuna bistriţeană Monor.
Vezi imagini de la dezvelirea plăcii: