Zăngănit de săbii la Cluj. Cum luptă urmașii lui D'Artagnan GALERIE FOTO/VIDEO

Zăngănit de săbii la Cluj. Cum luptă urmașii lui D'Artagnan GALERIE FOTO/VIDEO
25 de viteji cu coifuri și scuturi s-au luptat cu spadele la Cluj.

Dacă ați trecut în acest weekend prin Parcul Iuliu Hațieganu și ați văzut cavaleri în armuri și cu spade, nu vă faceți griji. Nu ați făcut vreun salt înapoi în timp. La Cluj s-a organizat în acest weekend Turnirul campionilor, o competiție de lupte medievale, la care au venit 25 de concurenți viteji îmbrăcați după toate normele secolului al XV-lea. Mă rog, după aproape toate, pentru că am văzut cavaleri cu coif, dar cu ghete sport de firmă. Întrecerea a avut loc în sala ”Gheorghe Roman”, a Facultății de Educație Fizică și Sport.

”Îmi place istoria și am ajuns să o trăiesc”, mărturisește unul dintre concurenți, Horațiu Lutig. Competiția arată ca o lecție de istorie, dar una de catifea. Adică tinerii se luptă și își trag spade peste scuturi și peste coifuri, dar nimic nu amintește de luptele sângeroase duse de cruciați. Sau de Mihai Viteazu. Este full-contact, dar luptătorii au voie să lovească doar cu latul spadei, deci nu pot ”împunge”. Și, evident, spadele nu au tăiș.

La Turnirul campionilor s-au înscris nouă echipe, opt din Transilvania și una din Ungaria. L-am întrebat pe Ovidiu Rațiu, unul dintre competitori, de ce a ales acest sport. ”Sunt student la istorie și îmi place perioada medievală. Favoritele mele sunt Renașterea și Reforma. În plus, am practicat kickboxing, deci îmi plac sporturile de contact”, a explicat cavalerul echipei ”Străjerii cetății Bistrița”.

Există trei probe la turnir: cea de luptă pe puncte (cine ajunge primul la cinci puncte câștigă; se punctează loviturile clare la cap și la corp), cea de triatlon, adică de luptă cu spade diferite, și cea de tir cu arcul. Am văzut și domnițe, venite să îi admire și premieze pe cavaleri, urmașii lui Pardaillan și D'Artagnan.

Ovidiu Rațiu ne-a explicat și cum își procură echipamentul, pentru că nu prea găsești coifuri medievale la mall. ”Mai există fierari care pot face coifuri, zale, mănuși segmentate. Le mai comandăm și pe Internet, din strănătate, dar cele făcute de fierari sunt mai rezistente, fac față mai bine la șocuri”.

Acest sport a apărut abia în 2013 în România, când a avut loc și prima ediție a Turnirului Campionilor. Și are viitor, promite organizatorul competiției din Parcul Iuliu Hațieganu, clujeanul Andrei Prian. ”Turnirul are un viitor luminos, pentru că eu sunt promotorul acestui sport și voi face tot posibilul să îl promovez”, a spus Andrei. 

 

Etichete
Comenteaza