Un megaproiect al Clujului a devenit mai atractiv pentru Europa decât pentru Bucureşti

Un megaproiect al Clujului a devenit mai atractiv pentru Europa decât pentru Bucureşti
Cluj Innovation City, unul dintre proiectele prioritare ale municipiului Cluj-Napoca, este mai bine cotat la Bruxelles decât la Bucureşti, declară reprezentantul Comisiei Europene în România, Angela Filote.

Reprezentantul Comisiei Europene în România, Angela Filote, a vorbit la Cluj despre proiectele prioritare ale municipiului prin prisma Bruxelles-ului.

Legat de proiectul de dezvoltare urbană integrată Cluj Innovation City, aceasta a menţionat importanţa acestuia la nivelul Uniunii Europene: "Am vorbit despre Cluj Innovation City (CIC), care deja are o notorietate la Bruxelles, cred că mai mare decât la Bucureşti. Proiectul s-a bucurat de un loc de succes acolo".

Proiectul a fost prezentat Comisiei Europene de către preşedintele României, Traian Băsescu. "Sunt programe, proiecte, care în mod cert pot fi susţinute cu bani europeni şi cu componentă autohtonă, iar eu i-am promis domnului primar, având în vedere că vineri am o întâlnire cu domnul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, că voi prezenta acest proiect şi că voi solicita finanţare şi pentru acest proiect, care dă o şansă extraordinară cercetării, dascălilor şi studenţilor de la Cluj", declara Băsescu, în februarie.

În urma discuţiei cu Băsescu, Barrosso s-a declarat încântat de aceast proiect: "Comisia susţine astfel de iniţiative. I-am spus că s-ar putea să se pună la dispoziţie finanţare europeană dacă investiţiile propuse se înscriu".

CIC este un proiect de dezvoltare urbană integrată început în anul 2012, la iniţiativa clusterului IT Cluj. Iniţial se viza trecerea de la o industrie IT bazată pe outsourcing, la una de inovare şi producţie proprie. Între timp, CIC a evoluat pe patru direcţii strategice: sănătate, bioeconomie, IT şi energie regenerabilă şi de mediu. Estimat la valoarea de 300 de milioane de euro, este primul proiect din România derulat într-un parteneriat public-privat de tipul Community Project.

Partea de management a proiectului va fi deţinută de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată prin suportul Guvernului României, al Consiliului Judeţean Cluj şi al Consiliului Local Cluj-Napoca. CIC va fi dezvoltat pe o suprafaţă de 200 ha, aflată în zona Lomb. Este un proiect de lungă durată, maturitatea finală fiind estimată că va avea loc abia peste 15 ani, moment în care aici vor lucra 20.000 de persoane, cea mai mare parte specialişti din domeniul IT.

În aceeaşi conferinţă de presă, Filote a menţionat care sunt şi celelalte proiecte pe care le consideră importante pe plan local. "Aici se merge destul de mult pe proiecte integrate, ceea ce este bine pentru că acesta este şi orientarea la Bruxelles; există un mare interes pentru susţinerea polilor de creştere. M-am bucurat să văd că pare să fie o prioritate şi pe plan local proiectul integrat pentru romi, pentru soluţionarea problemelor legate de această minoritate", a mai spus Filote.

Teodora DEMIAN

 

 

Etichete
Comenteaza