Zeci de mii de euro pentru "pile" la bancă şi Finanţe

Zeci de mii de euro pentru
DNA Cluj a mai descoperit un caz de trafic de influenţă. Inculpaţii au fost trimişi în judecată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

- ŞIRGHER VICTOR AUREL în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni concurente de trafic de influență;
- NIȚĂ CRISTEL și DORDEA ROMEO, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de trafic de influență;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013 (până la data de 19.08.2013), inculpatul Şirgher Victor Aurel a pretins şi primit de la administratorul unei societăți comerciale suma de 40.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă pe lângă conducerea unei instituții bancare şi poate interveni pe lângă aceste persoane, în scopul aprobării unei cereri de finanţare pentru firma sa.

În cursul lunii iulie 2013, inculpatul Şirgher Victor Aurel l-a lăsat pe acelaşi administrator să creadă că are influenţă asupra directorului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj şi, contra unei sume de bani, poate să intervină pe lângă acesta, în scopul rezolvării favorabile a unor dosare pe care societăţi comerciale ale administratorului sau ale altor membri ai familiei acestuia le au la această instituţie publică.

La data de 26.05.2014, reiterându-și poziția față de același om de afaceri, inculpatul Şirgher Victor Aurel a pretins de la acesta suma de 25.000 euro din care, la data de 06.06.2014, a primit suma de 20.000 euro.

De asemenea, ca urmare a unei înţelegeri anterioare cu inculpaţii Dordea Romeo şi Niţă Cristel, inculpatul Şirgher Victor Aurel a cunoscut că aceştia i-au cerut omului de afaceri, pentru „intervenţia" la directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj, suma de 40.000 euro, din care, la data de 06 iunie 2014, cei doi inculpați au primit 20.000 euro. La data de 31 mai 2014, inculpatul Niţă Cristel pretinsese, pentru același "serviciu" un avans de 5.000 euro.

În datele de 18 și 19 iunie 2014, s-a încercat încheierea cu inculpații a unui acord de recunoașterea vinovăţiei, în conformitate cu art. 478 Cod procedură penală, dar aceștia nu au fost de acord cu pedeapsa propusă de procuror.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Comenteaza