Ştie una şi bună. Răspunsuri pe "repeat" ale şefului jandarmilor despre agresivitatea subordonaţilor

Ştie una şi bună. Răspunsuri pe
Florinel Budişan, inspectorul şef al Jandarmeriei Cluj oferă răspunsuri evazive şi repetitive privind conflictele dintre jandarmi şi suporterii echipei de fotbal „U” Cluj.

După ce suporterii echipei de fotbal Universitatea Cluj şi-au făcut auzită intenţia de a depune plângere penală împotriva jandarmilor, inspectorul proaspăt instalat la şefia Inspectoratului de Jandarmi, Florinel Budişan, a dat declaraţii evazive în ceea ce priveşte decizia suporterilor.
Despre felul în care jandarmii au acţionat la comportamentul suporerilor strânşi pe Bulevardul Eroilor înaintea derby-ului dintre C.F.R. Cluj - „U" CLUJ, Budişan spune că totul s-a făcut în condiţii legale.

„Lucurile au fost cele legale, s-a acţionat legal pentru asigurarea liniştii şi ordinii publice. S-au luat măsuri şi de natură contravenţională şi dacă cineva se simte lezat în toate demersurile sau simte că i-au fost încălcate anumite reguli, are posibilitatea să se adreseze organelor abilitate. Noi dorim să păstrăm o cooperare cât mai bună şi cu reprezentanţii suporterilor, dar în acelaşi timp trebuie să asigurăm ordinea publică şi să acţionăm în legalitate", a spus Budişan.

Suporterii Universităţii vor să depună o plângere penală împotriva jandarmilor, lucru care nu pare să-l supere pe inspectorul şef, repetând faptul că jandarmii au respectat legea.

„Este un drept al lor. Sigur că vom vedea ce se întâmplă în continuare. Este dreptul oricărui om de a se adresa inclusiv organelor abilitate ale statului, dacă consideră că i s-au încălcat drepturile. Noi considerăm că am acţionat legal, fără să încălcăm legea".

Acelaşi lucru a fost repetat şi când a fost întrebat despre persoanele nevinovate pe care jandarmii le-au lovit în timpul acţionilor acestora.

„Nu comentez faptul că a fost lovit cineva. După cum a spus, dacă cineva consideră că i s-au încălcat drepturile sau a fost lovit, se poate adresa organelor de abilitate. S-a trecut la legitimarea şi apoi la imobilizarea unei persoane care a a încălcat prevederile legale şi s-a acţionat în consecinţă potrivit legii, aplicându-se o sancţiune contravenţionlă. Cam astea au fost, în principiu, problemele care s-au întâmplat".

Cu acelaşi răspuns a venit Budişan şi când i s-a cerut să explice care este procedura de acţionare a jandarmilor în situaţii tensionate în care la faţa locului se află atât oameni agresivi, cât şi jurnalişti sau simplii trecători.

„Sunt nişte probleme tehnice aici, de specialitate. Sigur că li s-a atras atenţia oamenilor că se tulbură liniştea şi ordinea publică şi se vor aplica măsurile legale şi atunci sigur că s-a acţionat, repet, potrivit specificităţii noastre pentru legitimare, respectiv imobilizare acolo unde a fost cazul şi aplicarea sancţiunii contravenţionale. La procesul verbal dacă cetăţeanul crede că i s-au încălcat anumite drepturi poate să facă contestaţie şi instanţa de judecată va hotărâ ce se întâmplă", a spus Budişan.

Suporterii echipei clujene sunt tot mai revoltaţi pe felul în care oamenii forţelor de ordine îşi desfăşoară activitatea, după ce un „U"-ist a fost amendat pentru un motiv nejustificat, şi anume pentru că a înjurat un câine. Episodul s-a petrecut la acelaşi derby dintre C.F.R. Cluj şi Universitatea, când cu puține momente înainte de începerea meciului, suporterul aflat la intrarea pe stadionul din Gruia a fost speriat de lătratul unui câine aparținând jandarmilor. Din cauza sperieturii suporterul ar fi înjurat câinele după care a fost oprit de jandarmi, legitimat şi amendat.Pentru fapta sa suporterul s-a ales cu un proces verbal de contravenție la care nu a primit dreptul de a plăti jumătate din sumă în 48 de ore, conform unui articol apărut pe site-ul numaiu.ro.

Scandalul dintre fanii alb-negrilor şi jandarmi a izbucnit în timpul manifestaţiilor ce au avut loc luni după-masă în faţa Monumentului Memorandiştilor, după ce un suporter a lansat o fumigenă. Jandarmii au intervenit în forţă şi au ridicat doi fanatici, care au fost susţinuţi de ceilalţi suporteri ai echipei. Aceştia au venit să le ceară socoteală oamenilor de ordine, ceea ce a dus la iscarea unui moment tensionat, iar mai multe persoane au fost lovite. Printre ghinionişti s-a aflat inclusiv un reporter ZIUA de CLUJ care a fost lovit cu pumnul de un jandarm pentru că filma episodul violent.

Conflictul s-a lăsat cu amenzi în valoare de 12.600 de lei, suporterii celor două echipe fiind sancţionaţi pentru injurii, pentru consumul de băuturi alcoolice sau pentru împiedicarea forţelor de ordine să îşi desfăşoare corespunzător activitatea.

Comenteaza