Topul concertelor susţinute vreodată la Cluj. Vezi pe ce loc sunt BEYONCE, IRON MAIDEN sau JAMES BLUNT

Topul concertelor susţinute vreodată la Cluj. Vezi pe ce loc sunt BEYONCE, IRON MAIDEN sau JAMES BLUNT
Cu toate că Bucureştiul primează atunci când vine vorba de concerte de anvergură, în ultimii ani Clujul a început să găzduiască tot mai multe concerte ale unor artişti internaţionali, fapt datorat şi inaugurării Cluj Arena şi Sălii Polivalente. Facem o incursiune în timp şi ne aducem aminte de marile concerte de la Cluj, în ordinea succesului fiecărui artist.

 

Concertul anului 2014 la Cluj a fost James Blunt, acesta însă nu a făcut cel mai reuşit spectacol pe care l-au văzut clujenii şi nici nu este cel mai de succes artist care a călcat pământul ardelenesc. În funcţie de numărul de albume vândute în întreaga lume, am clasificat marile nume care au făcut istorie la Cluj.

Vestea că Beyonce va concerta pe 22 octombrie 2007 la Cluj a venit ca un şoc pentru toată lumea. Un concert slab organizat, puţin promovat, dar care pentru cei 5.000 de spectatori a reprezentat o ocazie unică. Concertul a avut loc pe vechiul stadion Ion Moina, care la starea în care se afla în acea perioadă nu oferea cele mai bune condiţii.

În ciuda vremii capricioase, recitalul solistei a fost gustat de fanii prezenţi pe stadion, timp de două ore. Piesa "To the Left" a fost cea mai cântată, publicul ridicându-se în picioare pentru a dansa. Beyonce a vândut de-a lungul unei cariere solo de 11 ani peste 118 de milioane de copii în toată lumea. Şi-a făcut debutul muzical la sfârşitul anilor '90 ca membră a trupei Destiny's Child, urmând să se lanseze solo în 2003 cu albumul "Dangerously in Love".

Deşi ca număr de vânzări se clasează sub Beyonce, Deep Purple a strâns de trei ori mai mulţi spectatori la Cluj, iubitori ai rockului adevărat. Data de 7 iunie 2013 va rămâne în istorie pentru oraş, după ce englezii au aterizat la prima de zi de Cluj Arena Music Fest 2013. Deşi în prima parte a spectacolului au fost probleme cu sonorizarea, mulţimea a explodat la auzul hitului "Smoke on the Water". Trupa a lăsat, însă, publicul cu o uşoară urmă de dezamăgire pentru faptul că nu a cântat clasica "Child in Time". Deep Purple a debutat în 1968, s-a numărat prin pionierii hard rock-ului şi a vândut 100 de milioane de copii în întreaga lume.

Inaugurarea Cluj Arena, de pe 8 octombrie 2011, s-a făcut în stil mare, pe acordurile electrizante a celor de la Scorpions. Nemţii s-au lăsat puţin aşteptaţi, însă publicul a uitat imediat de frig şi de întârziere în momentul în care muzicienii au invadat scena. Cele mai cunoscute piese au fost cântate la unison de fani şi de artişti. "Sting in the Tail", "Bad Boys", "The Zoo", "Coast to Coast", "The best Is Yet to Come", "Holiday", "Raised on Rock" sunt hiturile care au răsunat pe stadion în memorabila zi. Scorpions a debutat în 1965 şi este una dintre cele mai bine comercializare trupe din toate timpurile. Cifra de copii vândute este cuprinsă între 75 şi 100 de milioane.

Ardelenii au arătat că sunt mari iubitori de rock şi pe 15 august 2010, când trupa Iron Maiden a unit mii de spectatori de toate vârstele, de la adolescenţi la adulţi de 30-40 de ani veniţi alături de copii. "I love Cluj, Romania!" şi-au început show-ul britanicii, prin vocea solistului Bruce Dickinson, iar trupa a reuşit să facă un spectacol de zile mari şi a dat dovadă de un profesionalism cum rar ne-a fost dat să vedem. Originară din estul Londrei, Iron Maiden şi-a făcut debutul în 1975. Chiar dacă radiourile şi televiziunea nu i-a promovat foarte mult, trupa este considerată una dintre cele mai de succes din lume. A reuşit să vândă de-a lungul anilor 85 de milioane de copii.

Cluj Arena a fost plină pe 8 iunie 2013 la concertul reggae pop marca UB40. Peste 10.000 de spectatori s-au simţiti bine într-o atmosferă destinsă, au dansat, iar între trupă şi public s-a creat repede o conexiune puternică. Hituri ca "Red, Red Wine" sau "Falling in Love" au creat o atmosferă de neuitat, drept urmare publicul i-a rechemat pe scenă de trei ori. UB40 s-a format în oraşul englez Birmingham în 1978 şi a vândut 70 de milioane de copii.

A devenit deja evident faptul că stadionul Cluj Arena a găzduit cele mai multe concerte de anvergură. Nici Roxette nu a lipsit de aici, pe 19 iulie 2012. Puţin după ora 21:00, pe scenă au urcat Marie şi Per, în aplauzele frenetice ale celor 22.000 de fani strânşi pe Cluj Arena. Pe parcursul serii publicul a cântat alături de cei doi suedezi hituri precum "Dressed for Success", "Sleeping in My Car", "How Do You Do", "Dangerous" sau "Joyride", iar reacţia fanilor strânşi pe stadion i-a impresionat pe mebrii trupei. Unul dintre cele mai iubite grupuri din ultimii 25 de ani a reuşit să vândă  60 de milioane de copii.

Cel mai aşteptat concert al anului 2014 a fost James Blunt, care a inaugurat Sala Polivalentă, un loc în care clujenii aşteaptă să mai vadă şi alte concerte de anvergură. Pe 31 octombrie, Blunt a strâns abia 5.000 de fani. Britanicul și-a încântat fanii cu hituri celebre precum "You're Beautiful", "Goodbye My Lover", "Stay the Night" sau "1973", iar publicul a fredonat la unison melodiile preferate. De asemenea, Blunt a făcut furori în rândul spectatorilor, adresându-le clujenilor câteva cuvinte în limba română. Deşi deocamdată nu are o carieră foarte lungă, Blunt a reuşit să vândă, începând cu 2004, 20 de milioane de albume în toată lumea.

Billy Idol a fost surpriza verii acestui an. Deşi iniţial acesta trebuia să concerteze pe Cluj Arena, locaţia s-a schimbat pe ultima sută de metri, Piaţa Unirii găzduindu-l pe artist şi pe toţi cei 15.000 de fani, o bună parte dintre ei neplătitori de bilet. Billy Idol a cântat hituri apreciate de public: "Cradle of Love", "Dancing with Myself", "Flesh for Fantasy", "Sweet Sixteen", "Mony Mony", "Eyes Without a Face", "Rebel Yell" şi "White Wedding". De-a lungul carierei de patru decenii a vândut 20 de milioane de albume.

Clujenii au avut onoarea să-i vadă şi pe englezii de la Smokie. Pe 9 octombrie 2011. nici ploaia, nici frigul nu i-a oprit pe artişti să zguduie publicul cu unele dintre cele mai cunoscute piese ale lor. Aceştia şi-au cerut scuze pentru că nu ştiu prea multe cuvinte în română, iar publicul a cântat cap coadă hiturile trupei. Au pornit din Bradford, Yorkshire şi au ajuns pe buzele milioanelor de fani. Au vândut peste 30 de milioane de copii începând cu 1974.

De asemenea, pe 22 noiembrie, Sala Polivalentă va găzdui o serie de concerte în cadrul evenimentului Transylvania Music Event 2014. Trupe care au fost în vogă în anii 1990, Snap!, Nana, Ice MC şi Loona, vor umple noua bijuterie a Clujului, însă nu intră în topul de mai sus, din cauza numărului ceva mai scăzut de vânzări înregistrat. Evenimentul se anunţă a fi cea mai mare petrecere retro din România.

Comenteaza