EVENIMENT. Un absolvent de Cluj ajuns la şefia Centrului de Cercetări Biologice din Sălaj caută soluţii împotriva cancerului

EVENIMENT. Un absolvent de Cluj ajuns la şefia Centrului de Cercetări Biologice din Sălaj caută soluţii împotriva cancerului
Un absolvent al Facultăţii de Biologie de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cosmin Sicora, este de săptămâna trecută noul director al Grădinii Botanice „Vasile Fati” din oraşul sălăjean Jibou. El a venit în România de la Arizona State University, din Statele Unite, pentru a găsi la Jibou tratamente noi împotriva cancerului.
Noul director vrea să depună, pentru finanţare,două proiecte de cercetare majoră la Jibou - producerea de biohidrogen de către microorganisme fotosintetizante şi respectiv urmăreşte să cerceteze efectul extraselor vegetale asupra celulelor canceroase, pentru găsirea de noi tratamente. "Am lucrat în domeniu şi şansele să obţinem finanţare sunt foarte mari", a spus el, fără să poată menţiona suma aproximativă care poate fi atrasă. "Am venit în Jibou ca să fac cercetare, pentru că lucram la Arizona State University unde aveam o bursă postdoctorală, mergeam la conferinţe şi vedeam că nu era nimeni din România", a spus el pentru ZIUA de CLUJ.

Sicora a absolvit facultatea în 1997, a lucrat pentru o perioadă la Centrul de Cercetări Biologice din Cluj, după care şi-a făcut doctoratul în Szeged, Ungaria.

El a câştigat concursul pentru şefia Grădinii Botanice „Vasile Fati” din Jibou şi a Centrului de Cercetări Biologice din oraş în aprilie, la Ministerul Educaţiei, dar a fost numit în funcţie zilele trecute, potrivit magazinsalajean.ro. El a fost singurul candidat pe post.

Grădina Botanică şi Centrul de Cercetări Biologice din Jibou au fost preluate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în august 2006. Grădina are o suprafaţă de aproximativ 35 de hectare de teren, dispune de peste 5.000 de specii de plante şi a fost înfiinţată în urmă cu 40 de ani de profesorul Vasile Fati, al cărui nume îl poartă.
Comenteaza