Ce carieră aleg elevii după testul cu cea mai performantă baterie de teste din ţară
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Apr 2015, 16:44
- Eveniment
- Ascultă știrea
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj a organizat în cursul zilei de 2 aprilie 2015 Targul de oferte educaţionale, la Cluj Arena şi Sala Polivalentă Cluj-Napoca, destinat consilierii şi orientării în carieră a peste 7.700 de elevi din învăţământul şcolar preuniversitar, din 4 judeţe din regiunea de dezvoltare Nord-Vest.
Rezultatele preliminare ale activităţii de consiliere şi orientare în carieră, din cadrul proiectului, au constituit premisele pentru organizarea târgului, prin analiza principalelor domenii de interes ale elevilor care au aplicat Chestionarul de Interese Vocationale "Jackson Vocational Interest Survey" (JVIS), în cadrul proiectului.
În acest context, târgul a urmărit asigurarea unui cadru organizat de cunoaştere şi relaţionare între elevi, universităţi reprezentative din Reginea de Nord Vest şi potenţiali angajatori din zona de interes manifestată de către elevi. Aceştia au avut ocazia de a interactiona direct cu oferta educatională şi de angajare şi de a se informa asupra politicilor de recrutare, practică/internship/ucenicie de pe piaţa muncii.
Testarea elevilor la Cluj reprezintă o premieră naţională şi o oporunitate pentru tineri având în vedere importanţa alegerii drumului pe care să o apuce. Bateria de teste e extrem de performantă şi este folosită chiar şi pentru admiterea la facultăţile din Franţa.
„Elevii sunt testaţi cu cea mai performantă baterie de teste din România şi anume JVIS, o baterie de teste realizată de cel mai mare cercetător din America, ce a lucrat pentru NASA mulţi ani şi care printr-un colvectiv de profesori, psihologi şi informaticieni a realizat această baterie de teste şi am reuşit să facem şi noi în România o testare profesionistă şi ştiinţifică pentru copii noştri. Este pentru prima dată în România când se testează elevii cu o astfel de baterie de teste care are rezultate excelente în toată lumea în special în SUA", a afirmat Daniel Don, director AJOFM.
După ce elevii au fost testaţi, au participat la un târg educaţional organizat special pentru ei la Cluj Arena pentru ca aceştia să intre în contact direct cu viitoarele facultăţi care realizează şi pregătesc astfel de calificări cât şi cu agenţii economici prezenţi la eveniment. În urma acestei experienţe, tinerii au declarat că se simt mai pregătiţi şi mai siguri pe decizia pe care au luat-o în legătură cu viitorul lor profesional.
„Au fost foarte utile testele. Eu oricum vreau sa merg pe arhitectură şi testele nu au făcut decât să-mi confirme că mi se potriveşte şi ca e alegera bună pentru mine. Mi-a dat şi mai mult curaj acuma ", a spus o elevă.
„Testele m-au ajutat să îmi dau seama de unele chestii. Să văd că mă potrivesc pe partea de comunicare numai că acesta e un domeniu larg. După ce am făcut testul am văzut că mi s-ar potrivi să scriu la o revistă şi am vărut că aşa pot să îmi dau drumul şi creativităţii", a spus un alt elev.
Târgul s-a bucurat de prezenţa unor institutii de învăţământ superior, precum: Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară, Universitatea de Artă şi Design, Academia de Muzică „Gheorghe Dima", Universitatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir, Universitatea Bogdan-Vodă, Centrul Universitar Nord Baia-Mare şi facultăţile acestora, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan" şi a unor angajatori relevanţi pe piaţa muncii.
Tinerii au fost întâmpinaţi şi de primarul Emil Boc care i-a sfătuit ca indiferent de cariera pe care o aleg, să aleagă pentru ei.
„Îmi exprim speranţa ca în baza acestor teste pe care le aveţi vă vor menţine în Cluj şi vă vor aduce aici pe cei care veniţi din alte judeţe. Vreau să felicit Agenţia de Formare Profesională şi Inspectoratul Şcolar pentru această iniţiativă. Era de dorit ca şi noi la vârsta dumneavoastră să fi avut oportunitatea de a participa la asemena teste care să ne ofere informaţii suplimentare cu privire la perspectivele de carieră pe care le avem. Dumneavoastră aveţi această oportunitate, utilizaţi-o, fructificaţi-o pentru a lua decizia corectă şi în viaţă să alegeţi drumul corect", a spus Boc.
Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului strategic "Skills for Jobs", finanţat din FSE prin POSDRU 2007 - 2013, „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii", „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă", proiect implementat de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judetean Cluj şi în parteneriat cu Asociaţia Inceptus România.
"Skills for Jobs" are un impact semnificativ pe termen lung, punand bazele unor politici concrete si coerente destinate ocuparii tinerilor absolventi ai institutiilor de invatamant in domeniile cautate pe piata muncii, evitandu-se insuccesul si insatisfactia profesionala, realizandu-se, de asemenea, o diminuare semnificativa a somajului si inactivitatii in randul tinerilor.