Sărbători ale fiilor comunelor Cămăraşu şi Sînpaul. Se împlinesc 720 de ani de atestare documentară a uneia dintre ele

Sărbători ale fiilor comunelor Cămăraşu şi Sînpaul. Se împlinesc 720 de ani de atestare documentară a uneia dintre ele
Toţi iubitorii de folclor sunt invitaţi în zilele de 27, 28 şi 29 iunie la o serie de manifestări populare reunite sub genericul "Fiii Cămărașului" şi "Fiii Satului la Sînpaul".

Manifestările sfârşitului de săptămână vor debuta sâmbătă la Cămăraşu cu cea de a IX-a ediție a manifestării "Fiii Cămărașului". Evenimentul va începe de la ora 14:00 cu ediţia a V-a a Cupei Târgului la Fotbal.

Duminică, începând cu ora 13:00, pe scena în aer liber şi la Şcoala Gimnazială Cămărașu se va desfăşura un spectacol folcloric, cu participarea ansamblurilor folclorice "Fiii Cămărașului", "Dor Transilvan", "Grupul Tradițional al Zăgrenilor din Ceaba" şi a formațiilor de jocuri populare din Mociu, Sărmașu, Căianu şi Cătina.

Invitați în recital vor fi îndrăgiții interpreți de muzică populară Marius Ciprian Pop, Ana Georgeta și Narcisa Balla, Florin Moldovan, Adina Varga, Ruxandra Rațiu, Dolfina Aștilean, Alexandru Tagurean și Ina Cămărășan. După programul folcloric vor urma pe scena comunei soliştii de muzică pop Emanuel Cârstea, începând cu ora 21:45, şi Gențiana, de la 22:30.

Totodată, în perioada 27 - 29 iunie comuna Sînpaul sărbătorește împlinirea a 720 de ani de atestare documentară.

Astfel, manifestările culturale reunite sub genericul "Fiii Satului la Sînpaul" vor începe sâmbătă de la ora 17:00 cu prezentări de expoziţii, precum şi cu un spectacol oferit de către elevii şi cadrele didactice de la Şcoala "Ioan Alexandru".

În continuare, de la 19:00 va avea loc lansarea Monografiei comunei Sînpaul, scrisă de Vasile Lechințan, Aurel Loșonți şi Tudor Sălăgean, eveniment care va fi urmat, după 40 de minute, de prezentarea Filmului monografic, realizat de Dinu Criste. Seara se va încheia cu un recital oferit de către Mădălina Danciu.

Duminică de la 12:30 se vor organiza vizite la "Muzeul radioului" din Sînpaul, fondat de Vasile Hurdeu, și la expozițiile de la Căminul Cultural din comună. Programul continuă de la 14:00 cu deschiderea oficială a manifestării culturale, care va fi urmată de prima parte a spectacolului folcloric susţinut de către Clubul Vedetelor din Cluj-Napoca.

De la 16:30 va avea loc din nou prezentarea "Monografiei comunei Sînpaul: 720 de ani de atestare documentară, o festivitate de premiere, precum şi un moment de reconstituire: "Momente din Nunta Tradițională din Sînpaul".

O oră mai târziu va începe cea de a doua parte a Spectacolului Folcloric, susţinut de către Ana Strâmturean împreună cu tineri interpreți ai Școlii de Arte "Tudor Jarda" Maria Marcu, Mihaela Grindean, Raul Oltean, Mariana Morcan și Maria Golban Șomlea. ei vor di acompaniați de Orchestra Profesionistă "Cununa Transilvană" a C.J.C.P.C.T. Cluj. Vor mai evolua Ansamblurile folclorice "Comunița Baciului", "Tradiții Someșene", "Dor Clujean" și Ansamblul de jocuri țigănești.

Luni, 29 iunie, în cadrul manifestărilor dedicate "Fiilor satului Sînpaul", între orele 15:30 și 20:00 va avea loc Ziua Porților Deschise la terenul de golf din Sînpaul.

Comenteaza