Şic pe două roţi: promenada biciclistelor clujene

Şic pe două roţi: promenada biciclistelor clujene
Toate fetele, domnişoarele şi doamnele pentru care bicicleta este sau ar putea deveni un mijloc firesc de deplasare cotidiană în oraş sunt invitate să se alăture sâmbătă, 4 iulie, unei noi ediţii a promenadei pe două roţi "Velo Chic Cluj 2015".

Participantele sunt aşteptate în ţinute elegante şi cât mai naturale, scopul evenimentului fiind de a promova un stil de viaţă activ şi sănătos pentru ele, pentru mediu şi pentru comunitate. 
În fustă sau rochie, pe tocuri sau cu balerini, cu pălării sau eşarfe, flori şi entuziasm, clujencele vor încerca să demonstreze că şi ele au loc în trafic. 

Coloana de bicicliste îmbrăcate şic va porni la ora 14:00 din Parcul Central şi se va deplasa în ritm lejer timp de o oră pe străzi din zona centrală a oraşului şi din cartierele Mărăşti şi Grigorescu, pe traseul Parcul Central Simion Bărnuţiu (latura dinspre podul Napoca / clădirea UAT) - str. G. Coşbuc - C. Moţilor - str. P. Maior - P-ţa L. Blaga - str. Napoca - Pţa Unirii - Bd. Eroilor - Cl. Dorobanţilor - str. S. Petofi - Bd. 21 Decembrie 1989 - Pta Unirii - str. R. Ferdinand - Pta M. Viteazu - str. Gen. Dragalina - str. O. Goga - P-ţa 14 Iulie - str. G. Garibaldi - Bd. 1 Decembrie 1918 - pod Napoca - Parcul Central Simion Bărnuţiu.

Participantele vor avea parte de câteva surprize pregătite de organizatori şi de sponsori şi vor putea discuta despre experienţta de a circula pe două roţi în Cluj, despre oportunităţi şi probleme, soluţii şi perspective, dar şi despre paşii care ar fi de făcut pentru ca imaginea unei bicicliste îmbrăcate elegant să devină o normalitate şi să fie respecată de ceilalţi participanţi la traficul rutier.

"Clubul de Cicloturism Napoca a constatat şi documentat în studiile efectuate în cele peste două decenii de activitate în domeniul promovării biciclismului utilitar şi recreativ faptul că, dincolo de infrastructuri lipsă sau proaste, există şi probleme specifice imateriale, inclusiv mentalităţi şi prejudecăţi ce duc la o imagine publica nefavorabilă a bicicliştilor în general şi a biciclistelor în mod special. Această realitate a generat un anumit deficit şi o anumită reţinere pentru femei în a utiliza bicicleta, dar situaţia este în curs de ameliorare, cu contribuţia activă a campaniilor de profil derulate de diverse organizaţii probiciclistice din Romania", susţin organizatorii.

Astfel, participantele vor fi "ambasadoare" ale mersului pe bicicletă în faţa autorităţilor locale şi a publicului larg, atrăgând atenţia asupra situaţiei actuale a pistelor de biciclete, a rastelurilor publice şi a întregii infrastucturi biciclistice existente, promise sau necesare în Cluj-Napoca.

Conceptul "Velo Chic Cluj 2015" este corelat cu cel al altor ediţii sau campanii-soră, cum sunt "Elegant pe bicicletă", "VeloBello" şi "Skirt Bike". CCN a organizat primul eveniment de acest tip în 2008, cu titlul "Elegant pe Bicicletă", inspirat de proiectul "Cycle Chic", lansat iniţial la Copenhaga şi răspândit între timp pe plan mondial.

Comenteaza