11 noiembrie, Ziua veteranilor din teatrele de operaţii

11 noiembrie, Ziua veteranilor din teatrele de operaţii
În unităţile militare din compunerea Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au avut loc miercuri ceremonii militare dedicate marcării Zilei veteranilor din teatrele de operaţii.

Începând cu anul 2003, data de 11 noiembrie poartă în calendarul naţional amintirea primului militar român căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan. Este vorba despre sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi, care a fost împuşcat de forţe insurgente afgane în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care îşi executa misiunea de patrulare.

Militarul aparţinea unui batalion de infanterie din compunerea fostului Corp 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan", structură care în urma transformărilor armatei a devenit actuala mare unitate de la Cluj Divizia 4 Infanterie „Gemina". 

În semn de recunoaştere a meritelor tuturor celor care au participat în misiuni internaţionale şi au reprezentat cu cinste România în diverse teatre de operaţii, autorităţile au instituit în anul 2014 o zi de aniversare a meritelor luptătorilor români, luând ca reper calendaristic momentul sacrificiului dat de sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogaraşi.

Comenteaza