Daniel Don, plasat în arest la domiciliu

Daniel Don, plasat în arest la domiciliu
Directorul AJOFM, Daniel Don, a fost plasat arest la domiciliu, după ce judecătorul de drepturi și libertăți al Curţii de Apel Cluj a admis contestația avocaților săi.

După mai bine de trei ore de deliberare, judecătorul de drepturi și libertăți de la Curte a decis schimbarea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul șefului AJOFM Cluj, informează clujust.ro. 

Daniel Don a fost arestat preventiv sâmbătă pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi fals în declarații în formă continuată. Cu o zi înainte, procurorii DNA au efectuat nouă percheziții in Cluj-Napoca, dintre care două la sediile AJOFM. O angajată a instituției publice a fost dusă la audieri, iar Don a fost audiat toată ziua şi a fost reţinut în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Din ordonanța de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi date ce conturează următoarea stare de fapt:

"În perioada ianuarie 2013 - noiembrie 2015, inculpatul Don Daniel, în calitate de director executiv al AJOFM, a pretins şi a primit, în mod repetat, sume de bani totalizând 884.045 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanţate din fonduri europene, prin programele POSDRU şi FEAG.

Din actele cauzei rezultă faptul că, în activitatea de implementare a proiectelor în care AJOFM Cluj are calitatea de beneficiar sau partener erau cooptate de către Don Daniel persoane provenind din rândul angajaților AJOFM, subordonați ai acestuia ori din rândul foștilor angajați suspendați din funcție, aceştia fiind desemnați în calitate de experți ai proiectelor.

Remunerațiile experților care compun echipa de management și respectiv echipa de implementare constituie cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare în bugete drept cheltuieli cu resursa umană și sunt suportate din fondurile provenind din bugetul Uniunii Europene. Întrucât potrivit prevederilor legale, directorul Don Daniel nu poate fi remunerat în cadrul proiectelor, din probele administrate rezultă că acesta pretindea o parte din veniturile încasate de subordonații săi.

Inculpatul Don Daniel, în calitate de funcționar public, are obligația completării declarației de avere în cuprinsul căreia, sub sancțiunea atragerii răspunderii penale pentru infracțiunea de fals în declarații, are obligația declarării activelor financiare.

Urmare a analizării declarațiilor de avere completate de către Don Daniel la datele de 14.04.2014, aferent veniturilor obținute pe parcursul anului 2013 și respectiv la data de 08.04.2015 corespunzător veniturilor obținute în cursul anului 2014, s-a reţinut că funcționarul public nu a declarat sumele identificate în conturile bancare la categoria activelor financiare", se arată in comunicatul DNA remis presei.

CITEŞTE ŞI: Cum explică Daniel Don suma reţinută de procurorii DNA ca mită

Comenteaza