Produs de Cluj. O husă care încarcă telefonul mobil, câştigătoarea TEDxCluj Award 2016 FOTO
- Scris de Anca Mureşan
- 22 Feb 2016, 13:25
- Eveniment
- Ascultă știrea
Carcasa a fost creată de un startup din Cluj, al cărui fondator este Răzvan Marcuş, şi practic încarcă bateria telefonului prin regenerarea energiei eliberate de lumină, temperatură, mişcare, sunet sau chiar de semnalul telefonului sau cel de Wi-Fi şi promite să functioneze fără încărcare la priză.
Costul de realizare al ArKase este de circa 80-90 de euro, pe bucată, iar preţul la care producătorii ei estimează că se va vinde pe piaţă este de circa 115 euro, dar procesul de vânzare urmează să fie făcut prin diverşi distribuitori. Productia ar urma să înceapă în vară, la Cluj, iar potrivit estimărilor initiale, startup-ul ar urma să producă în primă fază circa 6 milioane de huse.
Premiul a fost înmânat de organizatorul și curatorul TEDxCluj 2016, Cristian Dascălu, şi a constat în suma de 1.000 dee euro, dar şi în pregătirea unei campanii de crowdfunding.
Ediţia din acest a TEDxCluj a inclus şi o expoziţie Innovation & Tech.
Mai exact, cei peste 800 de participanţi la conferinţă au putut testa 13 prototipuri ingenioase realizate de inventatori români: au putut găsi obiecte rătăcite cu ajutorul lui Tintag, au aflat mai multe despre propria personalitate prin scanarea mâinilor cu MindMi, au avut posibilitatea să audă sunete de înaltă calitate cu căștile Meze sau au fost transpuşi într-o realitate virtuală cu ajutorul Ochelarii Cadrboard 3D și Oculus Rift.
Expoziţia a inclus şi un experiment în premieră: șapte imprimante 3D au lucra împreună pentru a realiza o măsuţă de cafea, acesta fiind primul proiect colaborativ din România de o asemenea anvergură. Proiectul a fost realizat de laboratorul G.R.E.E.N. de la Accenture, imprimanta The Bug a echipei Control 3D, imprimanta Maker Cafe și Symme3D - prima imprimantă pe sistem Delta 100% proiectată și construită în România.
Trei ani le-a luat clujenilor de la Maker Cafe să realizeze o imprimantă 3D de bază, pentru piața românească. Până în prezent au vândut 8 astfel de imprimante, una chiar colegilor de stand de la G.R.E.E.N. de la Accenture. Preţul: 1.500 de lei. Ce pot face aceste imprimante? Modele tridimensionale din plastic. Cui se adresează? Afacerilor ce au nevoie de crearea unui prototip ce le permite să producă o versiune fizică a produsului pe care-l comercializează şi astfel să detecteze orice greşeală. De ce? Este mult mai ieftin decât clasica matriţă. În viitor, cei de la Maker Cafe vor să realizeze o imprimantă verde de volum mare care să recicleze sticle PET.
TEDxCluj 2016 a avut ca temă „MYTHBUSTING- lăsăm poveștile să doarmă, trezim adevărul".
Printre miturile care au fost combătute s-au numărat: „M-am documentat" - Ovidiu Covaciu şi „GMO-urile sunt BAU BAU" - Nic Sarbu, „Grupurile iau decizii mai raţionale decât indivizii" - Petru Curseu; „Some people just aren't motivated!" - Lindsay McGregor & Neel Doshi; „Multitasking: chiar eşti mai eficient dacă faci mai multe lucruri deodata?" - Andrei C. Miu; „If learning is difficult, that's a sign I'm not getting it" - Peter C. Brown, Philipp Kandal - „Only rich people can afford a chauffeur", Sara Readon - „Dawn of the Superhumans?", Larisa Petrini - „Esti ceea ce mananci!", Cristian Coman - „Rezistenta la antibiotice - corpul e cel care devine imun la medicamente", Mugur Ciumageanu - „Oamenii slabi se duc la pshiholog, Anca Dobrean - „ADHD e doar zvapaiala!", Amfiana Gherman - „Casnicia trebuie sa dureze toata viata", Delia Nita - „Democratia este o stavila in calea discriminarii", Adriana Radu - „Intrebarile despre sex vin (si primesc raspunsuri) de la sine", Domnica Petrovai - „Parintii buni se sacrifica", Daniela Draghici - „Femeile trebuie sa fie la locul lor".