Percheziţii în scandalul dezinfectanţilor. A fost vizat şi un spital din Cluj (surse)
- Scris de Ioana Pîrlea
- 07 Mai 2016, 12:23
- Eveniment
- Ascultă știrea
Poliţiştii şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ridică documente de la sediul central Hexi Pharma din Bucureşti, dar şi probe din biocizi de la depozitul din localitatea Mogoşoaia, au declarat surse judiciare, pentru mediafax.ro. Aceleaşi surse spun că sunt percheziţii şi acasă la patronul Hexi Pharma, Dan Condrea.
Echipe de poliţişti de la Direcţia Economică din cadrul Poliţiei Române, împreună cu reprezentanţi din Ministerul Sănătăţii, au mers la spitalele din capitală şi din ţară unde, la verificările făcute iniţial, au fost găsite probe neconorme pe dezinfectanţi.
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din țară, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, desfășoară o acțiune în mai multe județe, la unități spitalicești, pentru ridicarea de probe și de înscrisuri.
"Sunt efectuate descinderi la 25 de unități sanitare din București și alte 21 de județe. Totodată, sunt puse în aplicare 4 mandate de percheziții domiciliare în București și Ilfov, la sediul și punctele de lucru ale unei societăți comerciale", precizează IGPR.
La activități participă 152 de polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, polițiști de investigare a criminalității economice, de ordine publică și criminaliști și de la inspectoratele de poliție ale județelor Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Iași, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiș, Tulcea și Vâlcea.
Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN), instituţie condusă până în iarna anului trecut de către actualul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost vizat de percheziţii. În perioada 2012-2015 la nivelul IOCN au fost încheiate trei acorduri cadru cu Hexi Pharma în 2012, 2014 şi 2015, prin procedură de licitaţie deschisă, conform prevederilor ordonanţei guvernului nr. 34/2006. În cadrul acordurilor s-au încheiat 13 contracte subsecvente.
Vineri, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate. Din cele 50 de unităţi în care au fost descoperite probleme, trei se află la Cluj-Napoca: Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu, Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţă, respectiv Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie.
Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală in rem pentru "zădărnicire a combaterii bolilor" şi "falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse" în cazul dezinfectanţilor din spitale, a anunţat, miercuri, Parchetul General.
Potrivit sursei citate, "pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare".