Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a scăpat de închisoare. A ispăşit 3 ani pentru fapte de corupţie

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a scăpat de închisoare. A ispăşit 3 ani pentru fapte de corupţie
Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost eliberat luni din arestul Penitenciarului Bistrița, după ce Tribunalul Bistriţa-Năsăud a respins definitiv recursul formulat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj la o decizie de eliberare condiționată.

Sorin Apostu a fost condamnat definitiv, în iulie 2014, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, din care s-au scăzut 11 luni (durata reţinerii şi arestării preventive de la 9 noiembrie 2011 până la 28 septembrie 2012).

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Informaţia privind eliberarea sa a fost confirmată de Gheorghiţă Mateuţ, avocatul care l-a reprezentat în dosarul de corupţie.

De după gratii, Apostu a scris patru volume, toate coordonate de foştii săi colegi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, printre ei numărându-se profesorii universitari Cornel Laslo şi Sevastiţa Muste (decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor), precum şi conferenţiarul Dorin Ţibulcă.

Apostu a ispășit pedeapsa la Penitenciarul Gherla, până în februarie 2015, după care a fost transferat la Penitenciarul Bistrița, unde a lucrat la bibliotecă. Prin urmare, pedeapsa acestuia s-a redus cu 120 de zile pentru lucrările redactate, respectiv cu 237 de zile ca urmare a muncii prestate.

ZIUA de CLUJ vă arată cum s-au desfăşurat lucrurile în ancheta care a întors Clujul pe dos

Noiembrie 2011, începutul urmăririi penale

În noiembrie 2011, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţa începerea urmăririi penale a lui Sorin Apostu, pe atunci primar al Clujului, acuzat de luare de mită în formă continuată, pentru facilitarea încheierii unor contracte de salubrizare şi de asigurare a parcului auto subordonat Consiliului Local Cluj. Potrivit procurorilor anticorupţie, Apostu ar fi primit în perioada 2009-2011 94.000 de euro, bani ce au fost încasaţi prin cabinetul de avocatură al soţiei sale, Monica.

La 29 decembrie 2011, procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a lui Sorin Apostu, alături de soţia sa şi de oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc, care l-a şi denunţat.

La percheziţia apartamentului soţilor Apostu, procurorii au găsit, ascunşi sub un prosop 50.000 de lei şi 10.000 de euro. În locuinţa lor au mai fost descoperite şase ceasuri de lux, cinci carduri Visa şi 22 de telefoane mobile.

Potrivit DNA, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

În primă fază, procesul în care Sorin Apostu şi Călin Stoia era judecat pentru fapte de corupţie s-a ţinut la Curtea de Apel Cluj. La primul termen, din 5 ianuarie 2012, magistraţii au decis ca cei doi să rămână în arest preventiv.

Februarie 2012: Apostu demisionează din funcţia de primar

O lună mai târziu, în 15 februarie, Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. "Mă despart de dumneavoastră cu inima împăcată că am făcut tot ce am putut pentru a moderniza capitala Transilvaniei, pentru a face din Cluj-Napoca un exemplu de dezvoltare economică şi administrativă. Alături de dumneavoastră am construit imaginea unui oraş modern pe care întreaga Românie îl priveşte cu admiraţie.

Regret enorm că nu am putut duce la bun sfârşit tot ceea ce mi-am propus, dar plec din funcţia de primar cu speranţa că veţi rămâne uniţi în jurul ideii de Cluj European şi cu convingerea că traseul ascendent al acestui minunat oraş nu mai poate fi oprit. Cariera mea politică şi administrativă se încheie astăzi. Voi aştepta ca justiţia să-şi urmeze cursul şi să îmi pot dovedi nevinovăţia. Doresc să mulţumesc colegilor din primărie şi tuturor cu care am lucrat întotdeauana cu gândul la binele şi dezvoltarea Clujului. Voi rămâne mereu cu Clujul în suflet şi cu clujenii în inimă", a fost mesajul transmis de el într-o scrisoare adresată clujenilor.

Martie 2012: dosarul este mutat la Curtea de Apel Mureş

După mai multe amânări ale cauzei, timp în care cei doi au stat în arest la Penitenciarul Gherla, judecătorii au hotărât, în 7 martie 2012, scoaterea cauzei de pe rolul Curtii de Apel Cluj şi trimiterea acesteia spre Curtea de Apel Târgu-Mureş.

Odată cu mutarea procesului, Apostu a fost transferat de la Penitenciarul Gherla la Penitenciarul Târgu-Mureş, fiindu-i respinse în repetate rânduri atât cererile de revocare a măsurii preventive a arestului şi punere, de îndată, în libertate, de înlocuire a măsurii preventive a arestului cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi de înlocuire a măsurii preventive a arestului cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, cât şi cele de eliberare provizorie sub control judiciar din Penitenciarul Târgu-Mureş.

Apostu a petrecut 11 luni în arest preventiv, din noiembrie 2011 până la sfârşitul lunii septembrie 2012. După eliberarea din arest, el a fost obligat să respecte prevederile articolului 160, indice 2, din Codul de procedură penală. Astfel, el a avut interdicţia de a părăsi ţara, a trebuit să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori a fost chemat şi să urmeze un program strict de supraveghere. De asemenea, Apostu nu poate să îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea ÎCCJ, şi nu are dreptul să deţină, să folosească sau să poarte nici o categorie de arme.

25 iulie 2013: 3 ani şi 6 luni cu executare

Timp de un an, între 2 aprilie 2012 şi 26 aprilie 2013 şi la Curtea de Apel Târgu-Mureş au loc mai multe amânări ale cauzei de judecată pentru administrarea de probe. La 1 iulie 2013 a avut loc ultimul termen al procesului, în care avocaţii au cerut achitarea inculpaţilor Sorin Apostu şi Călin Stoia, în timp ce procurorii au cerut pedeapsa cu închisoarea.

Curtea de Apel Târgu-Mureş l-a condamnat , în 25 iulie 2013, pe fostul primar al municipiului Cluj-Napoca la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în cauza de corupţie în care a fost trimis în judecată alături de soţia sa, Monica Apostu, de omul de afaceri Călin Stoia şi de denunţătoarea din acest dosar, Aspazia Droniuc. Soţia fostului primar a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Decizia Curţii de Apel Târgu-Mureş nu a fost una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare.

26 iulie 2013: dosarul ajunge la Înalta Curte

În ziua următoare, decizia a fost atacată cu recurs atât de către fostul primar al Clujului şi de soţia acestuia, cât şi de către DNA, iar dosarul a fost trimis la ÎCCJ. Primul termen a avut loc abia în 19 martie 2014. Cauza s-a amânat din nou, de mai multe ori. După înfăţişarea din 21 mai, avocatul lui Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, era în extaz după mărturiile prezentate. "Au demonstrat inexistenţa faptei. Dacă mai exista o bănuială în cazul fostului primar, aceasta a fost astăzi spulberată", a declarat Mateuţ, pentru ZIUA de CLUJ.

La ultimul termen al procesului, cel din 25 iunie 2014, a fost anunţată data pronunţării verdictului. Astfel, în 3 iulie, Sorin Apostu urma să afle sentinţa în cazul dosarului de corupţie în care este implicat, dar instanţa a amânat pronunţarea pentru 7 iulie 2014.

Monica Apostu şi Călin Stoia, condamnaţi cu suspendare

Alături de Apostu au mai fost condamnaţi omul de afaceri Călin Stoia, care a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată şi încă una de trei ani pentru pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată, sub forma participaţiei improprii. Acesta urma să execute condamnarea mai mare, de trei ani, însă instanţa a hotărât suspendarea acesteia şi stabilirea unui termen de încercare de şase ani.

Într-o situaţie similară se află soţia fostului primar al Clujului, Monica Apostu, care a primit pedeapsa de trei ani închisoare şi doi ani pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. Şi în cazul său, ÎCCJ a decis suspendarea pedepsei şi a stabilit un termen de încercare de şapte ani.

270.000 de lei confiscaţi de la fiecare din soţi

Prin decizia dată, soţii Apostu, alături de Călin Stoia, erau obligaţi, fiecare, să plătească câte 10.000 de lei, sumă reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Totodată, ÎCCJ a dispus confiscarea de la Sorin şi Monica Apostu a sumei de câte 272.858 lei.

Comenteaza