Înghesuială pentru noile paşapoarte

Înghesuială pentru noile paşapoarte
Clujenii care călătoresc frecvent cu avionul sunt printre primii din ţară care doresc să obţină noile paşapoarte biometrice.

 între 300 şi 400 de clujeni au solicitat paşapoarte noi - temporare şi electronice - biometrice, din 26 octombrie până în prezent, de când Serviciul de Eliberare a Paşapoartelor din Cluj-Napoca a început emiterea de paşapoarte electronice. Circa 60% dintre clujeni au cerut eliberarea de paşapoarte temporare, iar alţi 40% au optat pentru cele biometrice. în ciuda controverselor, preferinţele se întreaptă către paşapoartele temporare dintr-o singură cauză: cele biometrice durează 20 de zile până la eliberare.

 

“Este o perioadă destul de acum. Avem 300 – 400 de cereri de luni, de când a fost pus în funcţiune sistemul. Proporţia este de 60 - 40%  în favoarea celor care au solicitat paşapoarte temporare, asta pentru că oamenilor le trebuie urgent. Cele temporare se eliberează în 2-3 ore, pe când eliberarea celor electronice durează în prezent 20 de zile”, a declarat Melania Ghica, comisar –şef în cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Cluj. Ea a adăugat că în momentul în care termenul de eliberare a paşapoartelor biometrice se va schimba, proporţia de cereri se poate schimba. Perioada de eliberare a paşapoartelor electronice este, în prezent, de 20 de zile pentru că acestea sunt realizate centralizat, la Bucureşti.

 

Deşi românii au nevoie de paşaport doar pentru călătoriile în ţările din afara uniunii Europene, Ghica spune că ele sunt solicitate şi de către cei care călătoresc frecvent în Europa. în aeroporturi, controalele sunt mai riguroase, iar paşaportul, fie că este simplu - temporar, fie biometric, permite identificarea mai uşoară a posesorului. Comisarul-şef al SPCEEPS a adăugat că “doar 2-3 oameni” au precizat în scris că nu doresc paşapoarte “cu cip” şi de aceea, înainte ca la Cluj să fie posibilă eliberarea paşapoartelor electronice şi le-au reînnoit pe cele vechi. Clujul este primul judeţ mare din ţară în care se implementează sistemul de paşapoarte biometrice, urmând ca, până la sfârşitul anului, să fie aplicat şi la Bucureşti. 7

 

 

Două tipuri de paşapoarte

 

Serviciul de Paşapoarte din Cluj emite de săptămâna trecută două tipuri de paşapoarte, simplu temporar- valabil un an, dar care poate fi reînnoit în mod repetat- şi cele electronice, cunoscute şi ca paşapoarte biometrice. Acestea sunt compuse dintr-un microprocesor electronic - cip (care va stoca, pe lângă datele personale, inclusiv imaginea facială a posesorului şi amprenta a două degete pereche de la ambele mâini).

 

în plus, o antenă în miniatură va permite transmiterea conţinutului către un aparat de citire. Cele două componente alcătuiesc tehnologia RFID (Radio Frequency Identification), care a născut, anul trecut, controverse în România, mai ales din partea grupărilor religioase. 

 

Comenteaza