În Cluj-Napoca, care este unul dintre marile centre universitare din țară, studiază, la toate universitățile, 1.400 de studenți francezi, dintre care cei mai mulți provin de la Universitatea de Medicină și Farmacie.
Ambasadorul Franței a anunțat și înființarea unei "Maison de France" (Casă a Franței), care va fi deschisă cu sprijinul Institutului Francez Cluj, care o va și găzdui. La acest proiect vor contribui și comunitatea oamenilor de afaceri francofoni, dar și studenții francezi din Cluj. Ulterior anunțării acestui proiect, ambasadorul a fost primul care a achitat cotizația de membru către cel care coordonează Institutul Francez din Cluj, scrie agerpres.ro.
Potrivit ambasadorului, studenții proveniți din Franța, care învață la Cluj, reprezintă un procent de 25% dintre francezii aflați în România.
Astfel, la întâlnirea organizată miercuri, diplomatul a pus accent, în discursul său, pe importanța integrării tinerilor francezi în comunitatea din România, și i-a îndemnat să învețe să comunice în limba țării, pe care el însuși nu o consideră o limbă extrem de dificilă.
Ambasadorul le-a urat succes tinerilor în noul drum care li se deschide în față și le-a atras atenția că nu sunt la Cluj printr-un program Erasmus de șase luni, ci pentru șase ani de studiu.
Deschiderea anului universitar pentru studenții francezi organizată miercuri face parte dintr-o serie de evenimente pregătite de UMF pentru o mai bună integrare a tinerilor.
Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca în parteneriat cu organizațiile studenșesti EMSA (English Medical Student) și CMC (Corporation Médecine de Cluj), cu Ambasada Franței în România și Institutul Francez din Cluj-Napoca organizează, în perioada 28-30 septembrie 2016, un seminar de integrare a studenților din secțiile cu predare în limba engleză și în limba franceză. Activitățile se vor desfășura în paralel, sub denumirea Séminaire de Pre-rentrée, respectiv Welcoming days.
Este vorba despre o acțiune care, dincolo de a spune bun venit studenților admiși în anul I la secțiile cu predare în limbi străine de la Facultățile de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, își propune să faciliteze integrarea studenților străini, care provin din 63 de țări din întreaga lume.
"Acest seminar sperăm să se dovedească util pentru tinerii care provin dintr-o altă țară și pe care nu o cunosc foarte mult și atunci organizăm aceste manifestări pentru a-i ajuta să se integreze mai bine în comunitatea academică și în viața orașului nostru", a declarat decanul Facultății de Medicină din UMF Cluj, Anca Buzoianu.
Din cei 9.000 de tineri care studiază la UMF Cluj 2.200 sunt străini, iar dintre aceștia 900 sunt francezi.