Închisoare cu suspendare pentru fostul deputat clujean Adrian Gurzău. Şi-a recunoscut vinovăţia
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Mar 2017, 12:20
- Eveniment
- Ascultă știrea
Instanţa a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Adrian Gurzău cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei, pe o durată de trei ani. Judecătorul a menţinut măsura controlului judiciar şi a decis ca de la Gurzău să fie confiscată suma de 365.661 de lei (81.500 de euro). Gurzău şi DNA pot contesta sentinţa la Curtea de Apel Bucureşti, scrie news.ro.
Fostul deputat PMP a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA, înţelegere care trebuia aprobată şi de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). În cadrul acestui acord, Gurzău a acceptat o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare şi doi ani sub supraveghere, cu interzicerea unor drepturi.
Potrivit DNA, în perioada 8 aprilie - 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, membru și, începând cu 2 iulie 2015, președinte al Consiliului de Administrație al societăţii de asigurări Carpatica, i-a promis lui Gurzău întocmirea unui contract de prestări servicii între o firmă la care deputatul era administrator și Carpatica Asig.
Contractul a fost încheiat pe 2 noiembrie 2015 și avea ca obiect furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de relații cu clienții, info-line, contact center vânzare și marketing, pe o durată minimă de cinci ani.
"Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de SC Carpatica Asig SA lunar, iar pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului ar fi fost de 4.000 de euro + TVA, pe fiecare lună.
Așadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro + TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru SC Carpatica Asig SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute", susțin procurorii.
În schimbul acestor promisiuni și încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 și până în 14 martie 2016, Gurzău a susținut că își exercită influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea ASF.
Aceasta ar fi constat în influențarea votului din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea sa anterioară.
"Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, și-a traficat influența asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a SC Carpatica Asig SA, deși, prin adresa Direcției de supraveghere și control - Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvență a SC Carpatica Asig SA", mai spun procurorii.
La începutul lunii octombrie 2016, ÎCCJ a hotărât punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a deputatului clujean şi nu arestarea preventivă, așa cum au cerut procurorii DNA.